Denník N

Vysvetľujeme: Hrozí vojna medzi Ruskom a Ukrajinou a ako sa to týka Slovenska?

Prezident Volodymyr Zelenskyj na východe Ukrajiny. Foto - TASR/AP
Prezident Volodymyr Zelenskyj na východe Ukrajiny. Foto – TASR/AP

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Nič nie je vylúčené

Keď oznámil, že začína hladovku, dozorcovia mu do vrecka hodili cukríky a pred jeho očami vyprážali kuracie mäso. Tak opísal Alexej Navaľnyj pobyt vo väzení v Pokrove, ktoré prirovnal ku koncentračnému táboru.

Mnohým však správy o najväčšom politickom súperovi prezidenta Vladimira Putina unikli. Kým Navaľnyj trpí vážnou bolesťou chrbta, stráca cit v nohách a výrazne chudne, celý Západ sa obáva, či Rusko nevyvolá ďalší konflikt na Ukrajine.

Väčšina analytikov to zatiaľ nepovažuje za pravdepodobné, no vylúčiť nemôžeme vôbec nič. Čo sa teda deje na rusko-ukrajinskej hranici? O čo ide Rusku a prečo by mohlo chcieť vojnu? A ako sa to týka Slovenska?

Prečo sa obávame. Nikto netvrdí, že sa Rusko pripravuje na vojnu, ale ak by sa pripravovalo, vyzeralo by to presne takto, napísal v našom denníku Róbert Ondrejcsák, slovenský veľvyslanec vo Veľkej Británii.

Začiatkom apríla sa na internete objavili videá obrovského množstva ruských vojakov približujúcich sa k ukrajinským hraniciam, čo by samo osebe nebolo znepokojivé. Na jar robí Rusko podobnú akciu už niekoľko rokov.

Problém spočíva v tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vysvetľujeme

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie