Denník N

Magda Vášáryová: Ľudia musia pochopiť, že krajinu nemôže riadiť hocikto (+ video)

Magdaléna Vášáryová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Magdaléna Vášáryová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Politička a diplomatka Magda Vášáryová hovorí, že to, čo robí v zahraničnej politike Igor Matovič, slovenskí diplomati poznajú už z minulosti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento týždeň ste podpísali výzvu bývalých diplomatov o tom, že sme sa stali svedkami bezprecedentného poníženia a zneváženia slovenskej diplomacie. Reagovali ste na cesty Igora Matoviča do Moskvy a do Budapešti. Prečo bola diplomacia ponížená?

Nieže by to bolo bezprecedentné. Toto sme už zažili, keď napríklad pán Mečiar nedovolil, aby boli pri rokovaní diplomati, ale po určitom čase sme si od takýchto krokov odvykli. Myslím, že teraz bolo treba vytvoriť veľkú a jasnú hrádzu, že toto nie. Preto som to podpísala. Pochopili sme, že to treba zastaviť, túto tendenciu bezbrehej politiky ad hoc – čo mi práve napadne. Vždy je lepšie zastaviť tieto veci na začiatku ako potom riešiť konzekvencie.

Čo je to „toto“? Ignorovanie ambasády, ministra zahraničných vecí?

Dlhodobo máme na Slovensku do činenia s tendenciou, ako keby sme stále verili Leninovým slovám, že aj kuchárka môže riadiť štát. Stále to tu tak je – veď pôjdeš tam hore a nejako sa naučíš. Nie je to problém len politikov. Oni by tam neboli, pokiaľ by takto nerozmýšľali naše voličky a voliči. Budeme musieť zmeniť atmosféru a možno tomu aj tento prípad pomôže. Možno si aspoň určitá časť ľudí uvedomí, že nemôžu hlasovať za hocikoho. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti znamená „hocikto“. Keď tam je „hocikto“, tak potom sa nemôžeme čudovať, že dochádza k takýmto excesom. Ten „hocikto“ si neuvedomí, že ruské vojská stoja na východných ukrajinských hraniciach, že pán Szijjártó je len bábkou Viktora Orbána. Neuvedomí si, aký má Orbán plán s južným Slovenskom, a podobne. Toto mu nedôjde, pretože je „hocikto“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie