Denník N

Zuzana Wienk vysvetľuje, prečo naozaj musela odísť z Aliancie Fair-play

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pochopila som, že nemusím za iných bojovať celý život, vraví bývalá dlhoročná šéfka organizácie, ktorá dohliadala na prešľapy politikov. Rozpráva, ako dnes spätne vidí svoju prácu, kde robila chyby a prečo vyhorela.

Aké prostredie vás formovalo?

Vyrastala som v klasickej a neviditeľnej rodine, ktorá v minulom režime príliš nevystrkovala rožky. Boli sme bežnou súčasťou socialistického establišmentu. Rodičia mojej mamy boli silno veriaci, mali náročný život v dedinke pri Martine, nemohli si dopriať žiadne vzdelanie.

Otcova rodina bola opakom, po presťahovaní žila v Bratislave. Moji rodičia sa tam zoznámili na vysokej škole. Boli prvou generáciou ľudí, ktorí študovali za programátorov. Žili sme na periférii Bratislavy na Dolných Honoch, ako deti sme vlastne nevnímali, že sme súčasťou Bratislavy.

Mama teda pochádzala z veriacej rodiny z dediny a otec z komunistickej z mesta?

Dá sa to tak povedať, dedo bol riaditeľom veľkého poľnohospodárskeho podniku. Obaja moji rodičia teda pochádzali z dvoch rôznych svetov.

Pracovali ste ako novinárka, neskôr ste dlhé roky šéfovali Aliancii Fair-play, ktorá sledovala prešľapy politikov. Čo rozhodlo, že sa budete verejne angažovať?

Dnes si myslím, že za každým príbehom verejnej angažovanosti je aj nejaký osobný, rodinný príbeh. Akoby sme si svojou prácou vyrovnávali dlhy či účty so sebou či s niekým, kto nás formoval. Aj u iných totiž dlhodobo vnímam, že je to naviazané na veci z osobného sveta.

Mnohí by si to asi nepriznali, tvrdili by, že hlavným motívom je zlepšovanie spoločnosti.

Čím skôr si to priznajú, tým zdravšie sa im bude dariť v pôsobení vo verejnom priestore. Vedomé priznanie si, že za každým príbehom, zvlášť v takzvaných pomáhajúcich profesiách, sú aj osobné a rodinné motivácie, je náročné, ale umožňuje to vlastné oslobodenie.

Toto je zaujímavá téza. Poznám viacerých novinárov vrátane seba, ktorých rodičia majú na politiku opačné názory, čiže volievali HZDS či SNS a neskôr prešli k Smeru. Mierite k tomu, že my novinári sa podvedome snažíme vyrovnávať s konaním svojich rodičov, ktoré považujeme za mylné?

Áno, aj.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Silné ženy

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie