Denník N

Sulík: Heger by nemal Matovičovi dovoliť robiť ďalšie opičky (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

List z ruskej strany som nečítal, ale keď mám porovnať pravdivosť výrokov Igora Matoviča a Zuzany Čaputovej, tak je to pre mňa desať k jednej v prospech prezidentky, vraví predseda SaS o tom, či líder OĽaNO zavádzal o dôvodoch, prečo chcú Rusi naspäť vakcíny.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík v rozhovore hovorí:

  • ako sa mu funguje v Hegerovej vláde a či sa pozdraví s Matovičom;
  • čo si myslí o cestách lídra OĽaNO do Moskvy a Budapešti, ale aj o tom, že ohlasoval uvoľňovanie opatrení;
  • že sa SaS snaží o obmedzenie antigénového testovania;
  • ale aj o tom, ako vníma, že sa na vláde menil zasadací poriadok,
  • a či sa už prihlásil na očkovanie.

Posledné týždne boli pre vás hektické, máte za sebou demisiu, opätovné vymenovanie aj návrat na ministerstvo. Tentoraz to bude na ako dlho?

To ukáže čas. Dôležité je, aby boli dané predpoklady, že to bude na dlho. Myslím si, že tie predpoklady sú dostatočne dobré, určite lepšie ako predtým, lebo tak, ako to bolo predtým, sa už fungovať nedalo.

Vizuálne k veľkým zmenám vo vláde neprišlo, ale nepochybne hlavnou zmenou je, že Eduard Heger je premiérom. On je predpokladom lepšieho fungovania?

Došlo k dvom zmenám. Prvou je, že Marek Krajčí už nie je ministrom zdravotníctva, pre veľké množstvo manažérskych zlyhaní. Druhou zmenou je, že Igor Matovič nie je predsedom vlády, aj keď zostal jej členom. Sú to dve veľmi dôležité zmeny a vôbec by som nepodceňoval ich význam. To, že zvonku sa to môže javiť ako malé zmeny, môže súvisieť aj s tým, že prispôsobenie sa novým pomerom chvíľu trvá. Chvíľu trvá, kým si napríklad nový premiér Eduard Heger zvykne na svoju pozíciu. To nejde zo dňa na deň. Potrvá to možno pár týždňov, každopádne, Eduard Heger vynakladá naozaj veľké úsilie, aby premiéroval kvalitne.

Všimol som si, že s novým premiérom sa na vláde zaviedol aj nový zasadací poriadok. Ministri OĽaNO sa zomkli bližšie k sebe – a vy ste si spolu s ministerkami Za ľudí zase presadli trošku dozadu, ďalej od súčasného, ale aj bývalého premiéra. Odsunuli vás?

„My house, my rules“. Pán domu určuje pravidlá. Pánom domu je po novom Eduard Heger, spadá pod neho aj šéf úradu vlády. Ako on rozhodol, tak to ja rešpektujem. Netýka sa to len zasadacieho poriadku – je plus-mínus jedno, kde kto sedí – ale týka sa to aj ďalších pravidiel, napríklad, kedy vláda zasadne, teda v ktorý deň, v ktorú hodinu. Dopredu hovorím, že s týmito pravidlami budem súhlasiť, lebo platí, čo som povedal: „My house, my rules“.

V čom sú iné zasadnutia vlády pod vedením Eduarda Hegera?

Sú konštruktívnejšie a vecnejšie v zmysle, že viac sa bavíme o samotnej problematike a menej sa odchádza od témy. A sú aj pokojnejšie. Aj keď zatiaľ sme mali iba dve zasadnutia vlády s Eduardom Hegerom, je to veľmi malá dátová báza na vyhodnocovanie.

Video: Rozhovor s Richardom Sulíkom (autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Ako to dnes máte s Igorom Matovičom na vláde? Pozdravíte sa aspoň?

Pozdravíme sa a rozprávame sa, keď máme dôvod sa rozprávať. Veľkí kamoši z nás už nebudú, nakoniec, nie je predsedom vlády a vie, že to bolo najmä na tlak SaS-ky. Ale komunikujeme tam, kde komunikovať treba.

Mesiac trvajúca vládna kríza, navyše v dobe pandémie, bola pre spoločnosť pomerne traumatickým zážitkom. Myslíte si, že je jej výsledok pre verejnosť dostatočne zrozumiteľný, keď vidia bývalého premiéra Matoviča na solitérskych cestách do Ruska či Maďarska alebo im dokonca ako minister financií ohlasuje uvoľňovanie protipandemických opatrení?

Nemyslím si, že to je správne a nemal by to robiť. Nový premiér

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie