Denník N

V Quick-Stepe vedia, ako skrotiť jeho ego. Cavendish po rokoch depresií a zlomenín opäť víťazí

Keď sa vlani v októbri po klasike Gent – Wevelgem postavil pred kamery televízie Sporza, z očí si stieral slzy. „Mohli to byť moje posledné preteky,“ povedal smutný Mark Cavendish a vzápätí na svojom bicykli odišiel spred novinárskej zóny.

Cavendish za tím Bahrain McLaren odjazdil ešte ďalších dvojo pretekov, ale väčšinu klasikárskej jesene strávil v bezcieľnych únikoch, ktorými sa najmä snažil dať najavo, že je stále tu a chcel by ďalej jazdiť.

V tíme sa mu totiž skončila zmluva a po trojročnom hlbokom prepade výkonnosti reálne hrozilo, že o slávneho šprintéra už nikto nebude mať záujem.

Šéf tímu Deceuninck – Quick-Step Patrick Lefevere pre Cyclingnews povedal, že deň po pretekoch Tri dni de Panne za ním Cavendish prišiel do kancelárie a požiadal ho, či mu nedá šancu zachrániť si kariéru.

„Zranilo ma, čo som videl na Gent – Wevelgem. Nemohol som uveriť, že toto bude koniec Marka Cavendisha. Povedal som mu, že už nemám dostatočný rozpočet, ale skúsime niečo vymyslieť,“ uviedol Lefevere.

Dohoda napokon znela takto: Brit dostal zmluvu na rok s tým, že bonusy za prípadné víťazstvá mu vyplatí spoločnosť Specialized, ktorej zakladateľ Mike Sinyard bol vždy veľkým fanúšikom Marka Cavendisha.

Sinyardovi teda určite nebude prekážať, že Cavendishovi skutočne nejaké bonusy vyplatí. 35-ročný cyklista na pretekoch Okolo Turecka vyhral už tri etapy a prežíva veľké obrodenie kariéry.

Dočítate sa:

  • ako Cavendish prežíval „temné obdobie“;
  • prečo sa Quick-Stepu oplatilo dať mu šancu;
  • prečo je Cavendish lepší, ak ste naňho tvrdý;
  • či má šancu vrátiť sa na Tour de France.

Tvrdý boj s depresiou

Cavendish víťazí po vyše troch rokoch, ktoré preňho boli veľkým trápením a počas ktorých sme ho na cestách neraz videli v ľútostivých chvíľach. Všetko sa to začalo na jar 2017, keď jeho telo napadol vírus

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie