Denník N

Baťová, Baťová, Baťová, opakoval Matovič, keď hovoril o Sputniku. Zmluvu o nákupe vakcíny nečítal

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

ŠÚKL odsúdil emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine.

V Moskve bol minulý týždeň minister financií Igor Matovič (OĽaNO) rokovať o tom, aby Rusko nevypovedalo zmluvu o nákupe vakcín, no v Bratislave dnes priznal, že túto zmluvu ani nečítal. Rovnako podľa jeho slov do Ruska odlietal bez toho, že by čítal stanovisko Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) o vakcíne, ktorá bola v tom čase už týždeň napísaná a dostupná ministerstvu zdravotníctva.

„Priznám sa, nečítal som zmluvu,“ povedal s tým, že „v Rusku omnoho viac záleží na slove a pohľade do očí ako na tom, ako právnici napíšu zmluvu“.

Aj to bolo povedané počas dvojhodinovej tlačovej besedy expremiéra Igora Matoviča, ktorú zorganizoval na úrade vlády a nazval ju Koniec klamstiev. Začal – vlastnými slovami – emocionálnym výlevom, v ktorom kritizoval novinárov za to, že ho dehumanizujú, a neskôr citoval aj známy výrok Roberta Fica, že cíti od novinárov nie dvojaký meter, ale dvojaký kilometer.

Video: Matovič nečítal zmluvu k Sputniku, stanovisko ŠÚKL označil za „politický blud“
Autorka: Michaela Barcíková

Baťová, Baťová, Baťová, Baťová

Najviac sa však hovorilo o riaditeľke ŠÚKL-u Zuzane Baťovej. Tá podľa neho spôsobila, že Rusko požaduje vrátenie vakcín, a on sa vážne obáva, že o Sputnik prídeme. Už počas tlačovej besedy narátali, že jej meno vyslovil 79-krát. A povedal, že „robí hanbu vede“.

„Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie