Denník N

Budúcnosť je vo vakcínach bez injekcií a rýchlotestoch z kože. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Spencer Davis
Ilustračné foto – Unsplash/Spencer Davis

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý deň pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality, takzvaným procesom peer-review. Znamená to, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Vakcíny aj bez injekcií

Prebieha tretia tretina nášho zápasu s koronou. Prvú sme vyhrali, ani sme nevedeli ako, druhú sme úplne pokazili. Ale ešte stále máme šancu vyjsť z tohto ľúteho boja so vztýčenou hlavou.

S nesmelým jarným otepľovaním, ktoré nám nepochybne takisto nahráva, vstupujú do hry čerství rozdieloví hráči, po anglicky – „game changers“ –, ktorí majú na to, aby neblahý tím korony porazili. Dnešných päť rýchlych správ bude venovaných práve im.

V prvom rade sú to samozrejme naši noví fenomenálni útočníci – vakcíny. Výsledky očkovacích programov, ktoré sa objavujú každodenne, jasne dokazujú, že schválené vakcíny už stihli ochrániť milióny ľudí a zachrániť tisícky životov. Objavujú sa však ďalšie a ďalšie, rovnako skvelé.

Bonusom navyše je, že sú medzi nimi aj také, ktoré na porazenie súpera nebudú potrebovať nepríjemné injekčné striekačky.

Naso-orálne vakcíny, teda také, ktoré sa budú podávať na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie