Denník N

Išiel sám na bránu a v rukách nemal hokejku. Ako sa povzbudzuje Buffalo – klub, ktorý vás vždy sklame

Sezóna Buffala v skratke - Jeff Skinner ide sám na bránu bez hokejky. Foto - TASR/AP
Sezóna Buffala v skratke – Jeff Skinner ide sám na bránu bez hokejky. Foto – TASR/AP

Keď sme si s Viktorom Maudrom z Prahy dohodovali rozhovor, napísal nám, že otázky vopred nepotrebuje, pretože hovoriť „o tom utrpení“ je preňho akosi prirodzené. Jeho celoživotnou vášňou je totiž Buffalo Sabres – hokejový klub, ktorý je v NHL synonymom neúspechu a v tejto sezóne sa desiaty raz po sebe nedostane do play-off. Maudr je zakladateľom a predsedom oficiálneho česko-slovenského fanklubu Sabres.

„Skvelé na ňom je, že našimi členmi sú ľudia, ktorí ten klub majú naozaj radi. Kto by inak v tejto chvíli povzbudzoval Buffalo? Nie je tam žiaden Čech ani Slovák, klub dlhodobo nič nehrá, a keď sa pýtate samého seba, či to môže byť ešte horšie, príde séria osemnástich prehier po sebe. Ak už je niekto naším členom, musí to byť naozaj srdciar,“ smeje sa Maudr.

Počas rozhovoru o Buffale sme prešli celým príbehom posledných desiatich rokov. Na začiatku je slávny citát majiteľa Terryho Pegulu, ktorý v roku 2011 po svojom príchode vyhlásil: „Od dnes je dôvodom existencie Buffala Sabres zisk Stanleyho pohára.“

Buffalo je však od neho minimálne rovnako ďaleko ako na začiatku Pegulovej éry. Práve naopak, Sabres sú najčastejšie najhorším klubom NHL a inak to nie je ani v tejto sezóne.

Ako sa teda Buffalo dostalo do tohto stavu? A ako sa takýto klub povzbudzuje?

Dočítate sa:

  • prečo je Buffalo dlhodobo neúspešné;
  • ako je možné, že klub NHL nemá dostatok skautov;
  • prečo v Buffale aj hviezdy zažívajú kariérnu krízu;
  • ako sa povzbudzuje klub, ktorý prehrá 18 zápasov po sebe;
  • či v Buffale zostane Jack Eichel.

Majiteľ, ktorý toho vie priveľa

Viktor Maudr hovorí o tom, že Buffalu chýba dlhodobý koncept, a na mysli tým má napríklad časté výmeny trénerov. Vedenie klubu v uplynulých rokoch vyskúšalo hneď troch, ktorí však v NHL nemali veľké renomé – Rona Rolstona, Phila Housleyho a nedávno odvolaného Ralpha Kruegera.

„Posledným naozaj skúseným trénerom bol Ted Nolan, ktorý však od vedenia dostal strašnú podpásovku. Na povrch totiž presiaklo, že naňho tlačili, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie