Denník N

Mám čakať na Pfizer alebo sa dať očkovať AstraZenecou? Čo majú robiť tehotné? A ako chráni prvá dávka? (otázky a odpovede)

Aké veľké sú riziká pri vakcíne od AstraZenecy a aké pri ostatných vakcínach? Môžem si vyberať? Ako chráni prvá dávka? Môžu sa vakcíny miešať?

Kedy začnú očkovať mladších ako 40 rokov? A je bezpečné očkovať tehotné?

Prinášame základné odpovede na otázky o očkovaní a vakcínach po správach o krvných zrazeninách a pozastavovaní očkovania AstraZenecou a aj po tom, ako sa na Slovensku môžu dať očkovať už aj štyridsiatnici.

Mám nárok dať sa zaočkovať AstraZenecou. Nie je lepšie čakať na Pfizer?

Takéto kalkulácie nie sú bezpečné, pretože vírus stále cirkuluje v spoločnosti a človek sa počas čakania na „výhodnejšiu ponuku“ môže nakaziť. Ťažký či dlhý covid (prípadne obe možnosti) môže mať aj zdravý a mladý človek.

prvá dávka vakcíny pritom spúšťa imunitnú reakciu, a tým činom je tento scenár menej pravdepodobný.

Vedec Peter Celec radí, aby ľudia „neváhali ani sekundu a dali sa zaočkovať akoukoľvek schválenou vakcínou, aj oxfordskou AstraZenecou“, keď to bude možné.

Celec v nedávnom rozhovore prirovnal súčasnú pandemickú situáciu k stavu, že nám horí dom, preto „musíme hasiť, čiže očkovať“, no my diskutujeme o tom, či prestať hasiť, lebo nám voda môže poškodiť nábytok.

„Na Slovensku máme 10-tisíc mŕtvych. Aj keby vakcína od AstraZenecy v niekoľkých prípadoch spôsobila krvné zrazeniny – čo nie je potvrdené –, dajte si to na misky váh a porovnajte,“ obhajuje Celec používanie vakcíny. „Hlavne by sme mali zvážiť, čo vie o vakcíne každý z nás a čo vie EMA.“

Niektorí môžu špekulovať nad vakcínou aj preto, že druhú dávku Pfizeru dostanú po štyroch týždňoch, kým druhú dávku AstraZenecy až po desiatich. Môžu nad tým rozmýšľať aj z dôvodu európskeho covid pasu, ktorý by mal umožniť v lete cestovať.

Ak sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie