Denník N

Overenie dvojhodinovej tlačovky Igora Matoviča: kde zavádzal, prekrúcal či nehovoril celú pravdu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Po týždni Igor Matovič vysvetľoval svoju cestu do Moskvy. Počas dvoch hodín odpovedal aj na otázky novinárov. Denník N rozobral vybrané tvrdenia z tlačovej besedy.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vystúpil vo štvrtok podvečer na takmer dvojhodinovej tlačovke o vakcíne Sputnik V. Urobil tak po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že ruská strana nežiada vrátiť vakcínu Sputnik V z dôvodu, že Slovensko dalo robiť testy v laboratóriu, ktoré nie je v sieti OMLC laboratórií. Toto tvrdenie Igora Matoviča z minulého týždňa označila po preštudovaní zmluvy o nákupe vakcíny za nepravdivé.

Vzapätí to potvrdila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá má zmluvu k dispozícii.

Igor Matovič nazval tlačovku Dosť bolo klamstiev, no sám sa nevyhol viacerým polopravdám, zavádzaniam či manipuláciám. Pozreli sme sa detailne na jeho výroky z tlačovky a konfrontovali ich s realitou.

Video: Výber z tlačovky Igora Matoviča

Idiotmi som nenazval vedcov

„Nikto normálny nemôže tvrdiť, že som hovoril o slovenských vedcoch. Na začiatok som napísal: ‚Navreli im z nenávisti oči krvou, spustili svoj geopolitický boj‘. Nikde z kontextu nemôžete povedať, že to je o slovenských vedcoch. (…) V žiadnom prípade som nespochybňoval ani jedného slovenského vedca.“

Igor Matovič tvrdí, že vo svojom statuse z 8. apríla nehovoril o vedcoch ako o idiotoch. „Keď sme priviezli Sputnik V na košické letisko, navreli im z nenávisti oči krvou. Spustili svoju geopolitickú špinavú hru proti ‚hybridnej zbrani‘ Ruska … a bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci,“ písalo sa v statuse.

„Dnes však svoje dielo dokonali – svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť – a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. GRATULUJEM, IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské.“

Nikto nevidí do hlavy Igora Matoviča, no pravdou je, že vedecké inštitúcie sa cítili jeho statusom dotknuté, šéf Biomedicínskeho centra SAV vyzval Matoviča na ospravedlnenie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie