Denník N

V marci sa nakazilo desaťnásobne viac detí ako vo februári. Väčšina covid nechytila v škole, ale nevieme to s istotou

V Materskej škole Hrnčiarska vo Zvolene 12. apríla 2021. FOTO TASR
V Materskej škole Hrnčiarska vo Zvolene 12. apríla 2021. FOTO TASR

Minister školstva vraví, že nie je dôvod na paniku. Podľa neho počty síce rastú, ale iba preto, že do škôl nastúpilo oveľa viac detí – podiel infikovaných zostáva rovnaký.

Minulý mesiac si Slovensko prešlo tvrdým lockdownom – okrem zatvorených služieb a povinného home officeu pribudol zákaz vychádzania po 20. hodine a intenzívnejšia kontrola opatrení. Výsledkom je, že počet nových prípadov infikovaných koronavírusom klesá.

Celkom naopak to bolo u detí. V marci sa nakazilo až 4-tisíc detí do deväť rokov, pričom ide o desaťnásobný nárast oproti februáru, vyplýva to z údajov úradu verejného zdravotníctva.

Podľa hygienikov sa veľká väčšina detí nakazila doma a nie v škole. Ale narástol aj počet detí, ktoré nákazu chytili v škole – kým vo februári ich bolo 230, v marci to bolo viac ako 780 detí.

Podobné nárasty pozitívnych detí sa ukazujú aj v regiónoch. Denník N oslovil sedem regionálnych hygienikov – všetci evidujú, že v marci sa nakazilo oveľa viac detí ako vo februári.

Hygienici aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS) upokojujú, že deti sa neinfikujú v škole. Nevieme to však presne – niektorí regionálni hygienici hovoria, že je ťažké vystopovať, kde vlastne deti covid dostali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie