Denník N

Panel expertov: Zostane alebo prestúpi Sagan? Kto si ho môže dovoliť zaplatiť?

Peter Sagan v 10. etape Gira 2020. Foto - TASR/AP
Peter Sagan v 10. etape Gira 2020. Foto – TASR/AP

Nemyslím si, že Sagan ešte vyhrá monument – aspoň nie ten Sagan, ktorého sme videli v posledných rokoch, tvrdí britský novinár.

Manažér tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk dal nedávno najavo, že zvažuje, či sa mu oplatí predĺžiť zmluvu s Petrom Saganom alebo radšej investuje do mladších pretekárov. Denk povedal tiež, že by k rozhodnutiu rád dospel v apríli.

Sagan by tak po piatich rokoch mohol zmeniť tím. Francúzsky denník L’Equipe vyšiel s informáciou o údajnom záujme belgického tímu Deceuninck – Quick-Step. Cyklistickým odborníkom sme v súvislosti so Saganovou budúcnosťou položili tieto otázky:

  1. Ako vnímate vyjadrenia Ralpha Denka na adresu Petra Sagana? Naznačuje to podľa vás Saganov odchod alebo chce Denk skôr vylepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu?
  2. Myslíte si, že sa rozhodne už v apríli, ako Denk avizoval?
  3. Čo si myslíte o špekuláciách o údajnom záujme Deceunincku – Quick-Step? Viete si tam Sagana predstaviť?
  4. V ktorých ďalších tímoch si Sagana viete predstaviť?
  5. Aký vplyv na Saganovu kariéru by mohol mať prípadný prestup? Je podľa vás stále schopný víťaziť na najvyššej úrovni?

Odpovedali novinári Tomáš Macek, Lukáš Timko, Felix Lowe a bývalý cyklista a televízny expert Petr Benčík.


Tomáš Macek

český novinár z denníka MF DNES

1. Peniaze v tom, samozrejme, hrajú rolu. Myslím si, že Denk už určite nechce platiť Petrovi päť miliónov ročne a pokúsi sa dostať, povedzme, na nejaké tri milióny. To však bude záležať aj na výkonoch Petra v tejto sezóne.

Denka však poznám, viackrát som sa s ním rozprával a rozhodne nie je hlúpy. Veľmi dobre vie, aký „necyklistický kapitál“ má v Petrovi vďaka jeho charizme a tomu, že čokoľvek spojené s ním rezonuje vo svetových médiách. Nemyslím si teda, že by sa ho chcel zbaviť za každú cenu. Vzhľadom na posilňovanie tímu na všetkých možných postoch je to asi otázka peňazí. Päť miliónov Denk v tejto situácii neutiahne.

2. Neverím, že sa rozhodne takto skoro. Hovorí sa, že kľúčové obdobie pri prestupoch je okolo prvého a druhého voľného dňa na Tour. Čas na rokovania teda určite ešte je, navyše Peter mal covid a jeho forma je v tejto chvíli dosť nejasná. Ani Denk nemôže vedieť, čo z toho bude v priebehu sezóny na ďalších pretekoch, a tak bude ešte vyčkávať.

3. Viem si predstaviť, že by v Quick-Stepe dostal akúsi „oživovaciu kúru“, ktorú Patrick Lefevere poskytol aj Cavendishovi. Na druhej strane je však Quick-Step

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Panel expertov

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie