Denník N

Firmy zisťujú, ako chceme pracovať. Čo ukazujú ich dáta?

Žehliaca doska namiesto kancelárskeho stola či potreba byť neustále online. Aj takto zo začiatku vyzeral home office niektorých ľudí. Hoci pre mnohých znamenal prechod na nový pracovný normál počiatočný stres a obavy, dnes už by sa do kancelárie na päť dní v týždni vrátila iba menšina.

Jaromír Krnáč je riaditeľom oddelenia účtovníctva v Dell Technologies. Vo svojom tíme má 140 ľudí, pričom 40 z nich je v Bratislave a zvyšní sú roztrúsení v rôznych kútoch sveta. Hoci Dell Technologies umožňoval svojim zamestnancom prácu z domu a flexibilné nastavenie pracovného času už pred vypuknutím pandémie, väčšina slovenskej časti jeho tímu pracovala päť dní do týždňa z kancelárie. Dôvod? „Chodili tam radi, hlavne kvôli socializácii. A mnohí sa obávali, že by z domu nevedeli efektívne pracovať,“ vysvetľuje Jaromír Krnáč.

Po prekonaní počiatočných obáv a prispôsobení sa ale zistili, že im flexibilný systém práce, naopak, veľmi vyhovuje. „Všimol som si, že prvý mesiac až dva boli niektorí kolegovia z tímu pripojení takmer nonstop a nevedeli úplne oddeliť pracovný a súkromný život, z čoho boli logicky vyčerpaní. Snažil som sa im v tom pomáhať a podporovať ich, aby sa jednoducho ,vypli‘. Bola to našťastie len prechodná fáza a od leta minulého roka sa z počiatočného problému stal presný opak – obrovská výhoda,“ dodáva Jaromír.

Dell Technologies podporoval flexibilný systém práce dávno pred pandémiou. Jej zamestnanci sa mohli prihlásiť do programu Connected Workplace, ktorý po vypuknutí pandémie spoločnosť rozšírila na všetkých zamestnancov. Aktuálne sa v rámci neho snaží zistiť, ako by chceli ľudia pracovať do budúcnosti. Od leta môžu priebežne nahlasovať, či a na koľko dní do týždňa by chceli zostať doma. Zatiaľ sa ukazuje, že viac ako polovica z nich by sa už „na stálo“ do officu nevrátila.

„Väčšina môjho tímu hovorí, že by chceli chodiť do kancelárie tak dva až trikrát do týždňa. Predtým tam chodievali denne,“ dodáva Jana Čechutyová, senior marketing manažérka v Dell Technologies.

Lepší balans v živote

Jej samej priniesla väčšia flexibilita v práci hlavne menej stresu a viac času na rodinu. Predtým bola 10 rokov zvyknutá dochádzať do Bratislavy z Košece – obce, ktorá je od hlavného mesta vzdialená približne 150 kilometrov. „Vstávala som 4:15 a už pred 8:00 som bola v kancelárii. No a po práci som o 18:00 sadla na vlak a cestovala späť. Vďaka aktuálnej situácii som zistila, že sa to dá aj oveľa lepšie a efektívnejšie. Vstávam neskôr, ráno si stíham zacvičiť a na obed navarím mojej 11-ročnej dcére jedlo. Mám zrazu výrazne lepší balans v živote,“ vysvetľuje Jana Čechutyová.

Dell Technologies zamestnancom v rámci spomínaného programu Connected Workplace prispieva na zvýšené náklady spojené s prácou z domu a poskytuje im aj jednorazový príspevok na zariadenie home office. „Ja som napríklad zo začiatku nemala doma pracovný stôl ani stoličku a počítač som mala na žehliacej doske,“ spomína s úsmevom Jana.

Chceš sa ísť von poprechádzať a užiť si slnečné lúče no je utorok doobeda a ty musíš sedieť za počítačom? V Dell Technologies Slovensko to neplatí.

Sme presvedčení, že najlepší zamestnanci sú spokojní zamestnanci, a tak ich nechávame pracovať vtedy, kedy chcú. Sami predsa najlepšie vedia, kedy sú najefektívnejší.

Spoznajte príbehy ľudí v Dell Technologies Slovensko.

Home Office im pridal sebavedomie

Čo sa týka prínosu v samotnej práci, vďaka možnosti flexibilne si nastaviť svoj pracovný deň sú kolegovia v tíme Jany Čechutyovej efektívnejší a čo je najlepšie – sebavedomejší. „Vidím, že mnohí osobnostne narástli. Vďaka väčšej zodpovednosti si viac veria a zdokonalili sa v sebadisciplíne,“ vysvetľuje.

Podobnú skúsenosť má aj Jana Čelková, ktorá pracuje v Dell Technologies ako manažérka oddelenia predaja. „Hlavne introvertným kolegom to pomohlo prekonať hanblivosť. Predtým sa v open space kancelárii cítili neisto, keď mali telefonovať so zákazníkom. No keď sú doma, kde ich nikto nepočúva, mnohí z nich sa rozrozprávali a zlepšili vzťahy so zákazníkmi,“ vysvetľuje.

Veľkým plusom je flexibilita v práci aj pri prijímaní nových ľudí. „Databáza potenciálnych kandidátov na rôzne pozície sa nám rozšírila aj mimo Bratislavy, keďže už od nich nevyžadujeme, aby sa sem presťahovali. Pokojne môžu svoju robotu robiť odkiaľkoľvek,“ uzatvára Jana Čelková.

Čo bude ďalej?

Napriek všemožným výhodám práce z domu a flexibilného nastavenia pracovného času sa ukazuje, že drvivá väčšina ľudí sa do kancelárií vrátiť chce. Nie však na päť dní do týždňa. Firmy sa preto aktuálne snažia zistiť, koľko priestoru by mali ponechať na „pracovné stoly“ zamestnancov a čo so zvyškom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa veľká časť priestoru zmení na miesta občasnej spolupráce. Kancelárie sa však nevytratia úplne.

„Ľudia sa potrebujú socializovať. Okrem toho takto na diaľku sa to nedá robiť dlhodobo pri nových zamestnancoch. Nemôžte mať predsa vo firme päť rokov človeka a ani raz ho nevidieť naživo,“ uzatvára Jaromír Krnáč, Accounting Director v Dell Technologies.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie