Denník N

Starosta bratislavského Nového Mesta Kusý zohnal tritisíc balení ivermektínu, treba na to predpis lekára

Folokoláž - liek ivermektín a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý
Folokoláž – liek ivermektín a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý

Primátor Bratislavy Matúš Vallo radšej než neregistrovaný liek odporúča očkovanie.

Bratislavčania žijúci v mestskej časti Nové Mesto si tento týždeň našli v poštových schránkach list od starostu Rudolfa Kusého (nezávislý), v ktorom svojich obyvateľov informuje o možnosti získať bez doplatku liek ivermektín.

„Podarilo sa mi pre Vás a Vašich najbližších zabezpečiť tritisíc kusov balení tohto lieku. Nielenže je pre Vás ivermektín dostupný, ale navyše ho na základe lekárskeho predpisu dostanete BEZ DOPLATKU,“ píše starosta v liste. Kusý liek nekupoval, ale zabezpečil, aby ho bolo dostatok v jednej konkrétnej lekárni.

Ivermektín je prípravok proti parazitom, ktorý sa používa prevažne pri zvieratách. Tento liek nie je u nás registrovaný, mnohí ho však označujú za liek na covid-19. Jeho používanie na Slovensku povolilo ministerstvo zdravotníctva začiatkom tohto roka na liečbu aj prevenciu.

Lekári ho v boji s koronavírusom skúšajú – kým napríklad anestéziológ Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach hovorí o pozitívnych účinkoch, podľa posledných štúdií aj vyjadrení odborníkov ivermektín zásadne v boji s koronavírusom nepomáha.

„Bez urážky, skúšali ho aj v nemocniciach oveľa známejších a špičkovejších, ako je tá v Košiciach. Správy z takýchto pracovísk, že by bol ivermektín zásadným liekom, nemám,“ hovorí v rozhovore pre Denník N farmaceut Tomáš Cikrt.

Ivermektín neodporúča ani WHO

Užívanie ivermektínu na covid neodporučila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie