Denník N

Minister financií začal vŕtať do základov štátu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nahradiť politika vieme lusknutím prstov. Nahradiť vedca v dôležitom výskume či inštitúcii už také ľahké nie je.

Igor Matovič sa už nezmení. Práve naopak. Ako ukázala aj tohtotýždňová tlačovka, postupom času to bude len horšie. Zľahčujúce hlasy, ktoré hovoria, že ho treba nechať vyrozprávať sa a spoľahnúť sa na vládu, že tá urobí to, čo je správne, nie sú na mieste tiež. Pretože aj keby vládny štvorlístok rovno šliapal ako naolejovaný stroj (k čomu sa ani zďaleka nepribližuje), škody, ktoré líder OĽaNO pácha na spoločnosti, sú už teraz nevyčísliteľné. A spočívajú skôr v duchovnej ako materiálnej podobe.

Igor Matovič svojím neodôvodneným spochybňovaním základných inštitúcií v štáte nebezpečne nabúrava a rozkladá dôveru občanov k tým zložkám, ktoré sú pre fungovanie krajiny bytostne dôležité. Obzvlášť v tejto pandemickej situácii. Medicínski odborníci a vedci sa skrátka musia pridržiavať faktov a exaktných výsledkov svojich skúmaní. Nemôžu operovať len svojím názorom. Veľakrát sa k výsledku vedeckej expertízy musia prikloniť napriek svojmu názoru. Lebo k tomu ich viaže vlastná profesionálna česť.

Na rozdiel od politikov tu boli dávno predtým, ako tá či oná vláda vznikla, a na to, aby mohli vykonávať svoju prácu, potrebovali veľakrát preukázať odborné znalosti, skúsenosti a hlavne výsledky svojej práce. Im by nikdy nestačilo, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie