Denník N

Prečo stále pribúda aj viac ako 70 mŕtvych denne? Obete hlásia s odstupom, v januári to bolo horšie, než sme si mysleli (grafy)

Všetko ukazuje na to, že pandémia na Slovensku poľavuje, v nemocniciach je menej ľudí, testy odhaľujú menej nakazených a uvoľňujú sa opatrenia. Teda všetko okrem počtov mŕtvych ľudí.

Počas uplynulých dní napriek celkovo zlepšujúcej sa pandemickej situácii prestali klesať počty denne hlásených obetí koronavírusu. Mŕtvych dokonca denne začalo pribúdať.

Ešte výraznejšie to vidno na grafe, kde si porovnáme vývoj incidenčnej krivky – teda vývoj počtu nových prípadov – s krivkou úmrtí. Samozrejme, každá ukazuje iné počty, nové prípady sú v desaťtisícoch a mŕtvych bolo denne najviac okolo stovky, dôležité je však porovnávať vývoj.

Kým incidenčná krivka strmo klesá, krivka úmrtí sa nečakane zalomila smerom nahor.

Čo sa deje? V princípe to neznamená, že by zomieralo každý deň stále viac ľudí. Vysvetlením je s najväčšou pravdepodobnosťou najmä „korekcia dát“ – teda že úmrtia na covid-19 nám úrady hlásia až s určitým odstupom po tom, ako ľudia zomreli.

Slovenské úrady nenahlasujú počty mŕtvych podľa dátumu úmrtia, ale podľa toho, kedy – zjednodušene povedané – uzavrú konkrétny prípad. V aktuálnych denne zverejňovaných štatistikách pribúdajú aj ľudia, ktorí zomreli napríklad ešte v januári. Denníku N to potvrdil aj šéf analytikov na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík.

Pripravili sme preto graf, ktorý omnoho presnejšie ukazuje aktuálne počty obetí koronavírusu.

Dali sme k sebe krivku úmrtí podľa dátumu, kedy boli nahlásené (čierna krivka), s krivkou úmrtí podľa toho, kedy ľudia naozaj zomreli (červená krivka). Ide v tomto prípade o sedemdňový kĺzavý priemer – aby sme eliminovali prípadné výkyvy. Treba si však dať pozor na to, že červená krivka nemusí ukazovať všetky obete – niektoré ešte nie sú potvrdené a krivka môže byť ešte vyššia.

Z grafu je zrejmé, že červená krivka už klesá strmšie a je nižšie než čierna krivka vyjadrujúca nahlásené úmrtia.

Žiaľ, graf nám ukazuje aj to, že od polovice septembra do začiatku februára v skutočnosti zomrelo viac ľudí, než sme si mysleli.

V grafe nižšie prinášame prehľad úmrtí podľa dňa, keď človek zomrel, podľa veku a pohlavia a podľa toho, či išlo o úmrtie na () alebo s covidom (+).

V grafe je napríklad možné pozorovať, že s výrazným rozšírením epidémie na Slovensku covid začal zabíjať aj medzi malými deťmi, tínedžermi, dvadsiatnikmi a vo veľkých počtoch aj medzi tridsiatnikmi.

V týchto dátach stále vidno veľa mŕtvych starších ako 80 rokov.

Zaočkovanosť Slovenska pri osemdesiatnikoch a starších je v rámci Európskej únie veľmi nízka – sme medzi poslednými krajinami Únie. Keďže však dáta o úmrtiach ešte nie sú úplné a počty dobiehajú za realitou, nevieme v tomto momente ešte povedať, ako veľmi môže nízka zaočkovanosť tejto skupiny súvisieť so zomieraním.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie