Denník N

Bábätká ohrozuje covid viac než staršie deti. Ochrániť ich môžu protilátky od zaočkovanej matky

Ilustračná fotografia. Zdroj – unsplash.com/Zach Lucero
Ilustračná fotografia. Zdroj – unsplash.com/Zach Lucero

Protilátky sa prenášajú cez pupočníkovú krv aj materské mlieko. V USA sa o imunite z materského mlieka diskutuje už dlhšie.

Tehotné a dojčiace ženy sa vo svete ešte stále neočkujú proti covidu plošne. Keďže neboli zahrnuté do klinických štúdií, odporúča sa im konzultácia s lekárom.

V reálnom živote sa však očkujú už niekoľko mesiacov, a tak pribúda dôkazov o tom, že vakcíny proti covidu sú pre ne bezpečné.

„V registri (amerického) Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb CDC je vyše 86-tisíc matiek, ktoré boli očkované počas tehotenstva. Zároveň cielene prebiehajú štúdie s tehotnými ženami. V dátach sa zatiaľ ukazuje bezpečnosť takéhoto očkovania a WHO spolu so všetkými mienkotvornými organizáciami odporúčajú očkovanie tehotných po zvážení lekárom,“ hovorí imunológ a pediater Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Vo všeobecnosti nie je známe reálne riziko pri očkovaní žiadnymi inaktivovanými vírusovými alebo bakteriálnymi vakcínami počas tehotenstva alebo dojčenia.

Riziko, že bude tehotná žena potrebovať jednotku intenzívnej starostlivosti, je o 62 percent vyššie ako u netehotných žien v reprodukčnom veku. Ilustračné foto – TASR/AP

Riziko, že bude tehotná žena potrebovať jednotku intenzívnej starostlivosti v dôsledku ochorenia covid-19, je však podľa medzinárodnej metaštúdie o 62 percent vyššie ako u netehotných žien v reprodukčnom veku. Pravdepodobnosť, že bude žena potrebovať invazívnu ventiláciu, je v takomto prípade vyššia až o 88 percent.

Na Slovensku sa tento týždeň otvorila čakáreň na očkovanie pre ľudí starších ako štyridsať rokov. Časť mladšej populácie – a medzi nimi pravdepodobne aj budúce či čerstvé matky – však už bola zaočkovaná v rámci očkovania kritickej infraštruktúry (napríklad ľudia so zamestnaním v zdravotníctve a školstve).

Bábätká sú ohrozené viac než väčšie deti

Covid-19 predstavuje pre deti štatisticky menšie riziko ako pre dospelých. Ťažký priebeh ochorenia však výraznejšie ohrozuje bábätká do jedného roka.

Pravdepodobne za to môže práve nevyvinutý imunitný systém a užšie dýchacie cesty. Tie môžu pri infekciách spôsobiť problémy s dýchaním.

Podľa najnovšej štúdie publikovanej v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology to však vyzerá, že zaočkovaná matka môže dieťa čiastočne ochrániť, a to aspoň niekoľko mesiacov po pôrode.

Vedci z niekoľkých nemocníc a univerzít vrátane MIT či Harvardu v nej potvrdili, že mRNA vakcíny proti ochoreniu covid-19 (Pfizer/BioNTech alebo Moderna) tvoria u tehotných a dojčiacich žien veľké množstvo ochranných protilátok.

Zároveň zistili, že pravdepodobne poskytujú ochrannú imunitu aj dieťaťu prostredníctvom protilátok v materskom mlieku a v pupočníkovej krvi.

Jedna vakcína môže pomôcť dvom

Vedci porovnali aj hladiny protilátok žien po zaočkovaní s množstvom, ktoré vzniklo po prekonaní prirodzenej infekcie covidu-19 v tehotenstve. Zistili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie