Denník N

Umelá inteligencia nás zabíja

Vo svete máme umelé inteligencie, ktoré reálnym ľuďom podsúvajú správy, statusy, videá. Ich cieľom je maximalizovať zisk, pričom o ľudskom živote či dobrom živote ľudí v ich optimalizačnej funkcii nie je ani premenná, nieto funkcia.

Autor pracuje na Fakulte managementu UK; Inštitút zamestnanosti

Konečne sa aj v bežných diskusiách hovorí o probléme umelej inteligencie a o tom, aký vplyv bude mať v budúcnosti. O tom, či náš svet skončí ako v Terminátorovi alebo v Matrixe, kde všemocný stroj vyhladí ľudstvo. Či nás v budúcnosti stroje zabijú. Lenže umelá inteligencia nás zabíja už dnes – aj na Slovensku.

Predstavme si človeka, ktorý chodí po Slovensku a dva a pol miliónu tunajších občanov znenazdajky zakričí pri uchu. Nazvime ho Mark. Zopár ľudí mu zanadáva, zopár sa naozaj zľakne. Tým, čo sa zľaknú, na druhý deň zatrúbi za uchom. Zase, zopár mu zanadáva, zopár sa naozaj zľakne. Na tú druhú skupinu nabudúce použije lodnú trúbu. Časť z nich zomrie na infarkt, časť bude mať doživotné psychické problémy.

Pevne verím, že Marka by aj slovenské súdy poslali do väzenia. Buď za viacnásobnú vraždu, alebo za viacnásobné zabitie.

Mark predsa dopredu vedel, že strašenie ľudí nie je dobré, že cielené strašenie ľudí, ktorí sa boja viac, bude mať za následok niečo zlé. Výhovorky, že netušil, že strašenie môže ľudí zabiť alebo im spôsobiť psychické problémy, by aj slovenský súd prekukol.

Mark by však na to išiel šikovnejšie. Urobil by takú webovú stránku, na ktorú začali ľudia postupne chodiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Umelá inteligencia

Komentáre

Teraz najčítanejšie