Denník N

Smútok za novým typom muža

Princ Philip. Foto - TASR/AP
Princ Philip. Foto – TASR/AP

Princ Philip si nepotreboval liečiť komplexy. Plnil si 70 rokov svoju nezastupiteľnú úlohu oporného stĺpa, dutej vŕby a lojálneho partnera pre povinnosťami zavalenú manželku.

Autorka je predsedníčka Živeny, spolku slovenských žien

Zajtra sa s ním navždy rozlúčime. S mužom, ktorý by mohol byť snom každej aktívnej a nezávislej ženy. S vysokým, štíhlym, vojensky sa držiacim krásavcom do poslednej chvíle, so vzdelaným, šikovným a humorom oplývajúcim intelektuálom, samcom, ktorý splodil troch synov a jednu dcéru a určite zasadil niekoľko tisíc stromov vo svojej činnosti pre 800 dobrovoľníckych organizácií. Ktorý napriek tomu všetkému pokojne a s gráciou chodil dva kroky za svojou manželkou – zhodou okolností kráľovnou.

Debatujeme už dlhšie medzi sebou o tom, ako vychovávať svojich synov, aby sa nevzhliadli v starých mačoidných rolách mužov, ktorých vzory stretávajú na každom kroku a ktorí za mužnosť v moderných časoch považujú schopnosť oháňať sa akože humorom v podobe vulgarizmov, vystatovaním sa útokmi na úspešné ženy a napchávaním sa anabolikami, akoby mozog bol v svaloch.

Je problémom nás nezávislých žien, ako pomôcť svojim manželom, synom a vnukom nájsť si pozíciu vo svete, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie