Denník N

Boja sa vaše deti vrátiť do školy? Prvý týždeň nemôžu školy deti známkovať ani skúšať, nemajú naháňať učivo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Školy si na prvé dva týždne musia povinne pripraviť adaptačný plán a prispôsobiť tomu vyučovanie.

Od pondelka sa do školy vrátia ôsmaci a deviataci na celom Slovensku. Hneď nasledujúci týždeň by sa mali vrátiť aj zvyšní žiaci od 5. do 7. ročníka. V škole neboli už od konca októbra, mnohí tak po takmer polroku musia zmeniť svoje denné návyky – ráno vstať a prvú hodinu nestráviť v pyžame pred počítačom.

Školy by sa nemali tváriť, že sa nič nestalo a že deti majú od začiatku nabehnúť na prísny rozvrh, aj keď strávili pol roka doma. Na to ich vyzvalo samotné ministerstvo školstva. Školám nariaďuje, aby školy zo začiatku spomalili.

Každá škola si musí vypracovať adaptačný plán – prvý týždeň neznámkovať, deti nestresovať testami, každý deň mať hodinu s triednym učiteľom a najmä: naplánovať množstvo aktivít, aby sa deti mohli konečne porozprávať s kamarátmi.

Volala zo záchodu: Mami, bolí ma brucho

Ani si neviete predstaviť, aké je toto obdobie dôležité, odkazuje Jana, ktorá je matkou druháčky na základnej škole. Priala by si, keby podobné usmernenie bolo vydalo ministerstvo školám už pred mesiacom, keď sa do škôl vracali aj mladšie deti. Jana sa dlhodobo venuje vzdelávaniu, ale radšej chcela ostať v anonymite.

Jej dcéra sa vrátila do školy už marci, takmer hneď, ako to epidemiologická situácia dovolila. V škole nebola od Vianoc a nechcelo sa jej príliš vrátiť. „Už prvý týždeň sa deti dozvedeli termíny testov, ktoré mali v nasledujúce dni písať,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie