Denník N

Chcela krajšie zuby, skončilo to bolesťou. Na odškodné čaká 8 rokov

Ilustračná foto - TASR
Ilustračná foto – TASR

Roky súdnych sporov, desaťtisíce eur, roky bolestí. Tak by sa dal opísať prípad Aleny Schelling z Malaciek, ktorá žaluje svojho zubného lekára.

Alena Schelling nemala pred desiatimi rokmi problémy so zubami. Nepáčilo sa jej však, že jej vzadu chýbajú, pretože to pri úsmeve nevyzeralo pekne.

Rozhodla sa preto, že si dá urobiť zubné implantáty. No z estetického problému sa stal postupne problém zdravotný aj finančný. „Boli to strašné bolesti,“ hovorí o období po zavedení implantátov.

Keďže si nemyslela, že jej zubár Dušan Hirjak odviedol prácu dobre, obrátila sa na komoru zubných lekárov aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Komora potvrdila, že práca doktora Hirjaka nebola urobená správne, a mal jej zuby opraviť.

Úrad pre dohľad dal urobiť posudok, ten tiež potvrdil, že lekár pochybil. Zaplatiť mal aj pokutu 25-tisíc korún (takmer 830 eur).

Osem rokov na súdoch

To bolo v rokoch 2005 a 2006. O rok nato sa Schelling obrátila na súd a žiadala od lekára odškodnenie. „Za zuby a náklady s nimi spojené som zaplatila viac ako milión korún, vyše 100-tisíc som dala doktorovi Hirjakovi, 300-tisíc som dala na opravy jeho práce,“ hovorí Schelling.

Platila aj za lieky či snímky. Ďalšie tisíce eur ju stáli súdy. „Predala som všetko, čo som mala,“ hovorí Schelling.

Doktor, ktorého žaluje, sa vyjadriť odmietol a zo súdu odišiel. Počas pojednávania sa však verziu svojej bývalej pacientky snažil spochybniť aj tým, že sa sťažovala aj na predchádzajúceho lekára a na tých, ktorí ju ošetrovali po ňom. „Som presvedčený, že nebude spokojná ani v budúcnosti,“ povedal do zápisnice. Toľkokrát prerábaná práca podľa neho musí priniesť aj nežiaduce účinky a komplikácie, povedal počas pojednávania.

Vyše 70-ročná Schelling sa zatiaľ peňazí či rozsudku nedočkala. Okresný súd v Bratislave I. už raz rozhodol, že bývalá pacientka nemá nárok na náhradu škody. Krajský súd však rozhodnutie zrušil a prípad vrátil na opätovné prerokovanie.

Dôvodom bol posudok stavu Schelling, ktorý nariadil okresný súd. Podľa neho rozhodol, že nie je dôvod na náhradu škody. Posudok však robili šesť rokov po tom, ako doktor Hijrak Alenu Schelling ošetroval, a zuby už mala upravené. V ústach tak mala už prácu iného lekára.

Súd tak trvá už osem rokov. A v pondelok ho opäť odročili na neurčito.

Prieťahy si priznali

Aj keď sa poškodená pacientka na súd obrátila už v roku 2007, prvé pojednávanie bolo až o tri roky – v roku 2010. „Nie je to štandardná dĺžka konania, je to neprimerane dlhé,“ hovorí Tomáš Husovský, ktorý je už tretím právnym zástupcom Schelling od začiatku sporu.

Súd sa ťahá tak dlho aj preto, že ho rieši Okresný súd v Bratislave, kde je veľa a aj zložitých prípadov, tvrdí advokát. „Ak je spor komplikovanejší alebo rieši otázky, ktoré nie sú až také časté, tak trvá oveľa dlhšie, lebo nie sú stanovené jasné postupy,“ dodáva.

Problém môže byť podľa neho aj v znalcoch, ktorým môže posudzovanie trvať dlho. „Nám odmietlo urobiť posudok sedem či osem znalcov,“ hovorí Husovský. Dodal, že lekár, ktorý posudok napokon robil, žalovaného lekára poznal.

Súd má síce podľa neho možnosť osloviť znalca zo zahraničia, aj keď to nie je štandardný postup, ale zatiaľ tak neurobil.

Súd odôvodňuje dlhé trvanie sporu tým, že je veľmi zaťažený. Na neprimerane dlhé obdobie konania sa Schelling sťažovala aj na súde, ten jej dal za pravdu.

„Predsedníčka súdu vyhodnotila sťažnosť ako dôvodnú, pričom konštatovala, že k prieťahom v konaní došlo z objektívneho dôvodu nadmernej zaťaženosti, ktorá zákonnej sudkyni neumožnila bezprieťahový postup vo veci,“ napísal hovorca súdu Pavol Adamčiak. Predsedníčka súdu preto vyzvala sudkyňu, aby spor pokračoval bez prieťahov, a vec je zaradená medzi sledované veci s režimom kontroly úkonov vo veci každé tri mesiace.

Škoda sa nevie

Jednoduché nie je ani povedať, koľko by mal lekár zaplatiť. Jej právny zástupca hovorí, že môže ísť aj o 30 až 50- tisíc eur. „Je to však komplikované, ide o vecné škody, sťaženie spoločenského uplatnenia, bolestné a musela platiť iných lekárov,“ menuje právnik.

Škodu by mal v týchto prípadoch vyrátať nástupný lekár alebo posudkový lekár. Nástupný lekár to odmietol, s Hirjakom boli spolužiaci.

Ani znalca nájsť nevedia. Preto dnes v spore nie je vyčíslené, koľko si Schelling od lekára pýta.

Je ich viac

Schelling pritom nie je jediná pacientka, ktorá sa s Hirjakom súdi. Dve žaloby pre poskytnutú starostlivosť na neho podala Anna Klabenešová z Bratislavy. Má 60 rokov a je bez horných zubov. K žalovanému lekárovi chodila v rokoch 2005 a 2006 a mal jej urobiť implantáty, za ktoré dala 50-tisíc korún (takmer 1700 eur), platila aj snímky a lieky.

Klabenešová sa tiež obrátila na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ale ten pochybenie nenašiel. Súdiť sa s lekárom začala v roku 2008 pre poškodenie zdravia, o rok neskôr pridala žalobu na ochranu osobnosti. Okresný súd však povedal, že má málo dôkazov, teraz na krajskom súde rozhodujú o jej odvolaní.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie