Denník N

High 5ive: „Nové“ skladby od Cobaina, Hendrixa či Amy Winehouse. Umelá inteligencia ukazuje, o čo sme prišli

Klub 27 - Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse. Foto - Scanpix, Julie Kramer, Rama
Klub 27 – Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse. Foto – Scanpix, Julie Kramer, Rama

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Na Wikipédii je to už niekoľko desiatok mien, zdá sa, že Klub 27 sa (bohužiaľ) stále rozrastá. Ide o zoznam mladých hudobníkov a umelcov, ktorých život vyhasol tri roky pred tridsiatkou. Organizácia Over the Bridge sa tohto fenoménu chopila, nechce však z neho vytĺkať popkultúrny kapitál, ale poukázať na problémy duševného zdravia.

Ich kampaň s názvom Lost Tapes of the 27 Club upozorňuje na to, že mnohí z týchto mladých ľudí mohli ďalej tvoriť a tešiť nás svojou hudbou, ak by sa psychické zdravie bralo dostatočne vážne a včas mu bola venovaná pozornosť.

O čo sme pri zosnulých tvorcoch prišli, ukazujú ich „nové“ skladby, ktoré vytvorila umelá inteligencia. Počujeme teda, ako by mohli znieť potenciálne ďalšie diela od Amy Winehouse, Jimiho Hendrixa či Kurta Cobaina. Nie je dôvod tieto nahrávky detailne hodnotiť, ale skôr myslieť na to, prečo ďalšie skutočné už nevznikli.

*

Na ulici som si všimol nápis, ktorého písmená sa vplyvom času začali meniť, krútiť a zmenšovať. A napadlo mi, ako by to vyzeralo, keby nejaký dizajnér navrhol takýto „miznúci“ či postupne sa strácajúci font. Vzápätí som čosi také objavil na webe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie