Denník N

Manželstvo kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa je príbeh storočia, hovorí odborníčka na kráľovskú rodinu

Britská kráľovná Alžbeta II. a britský princ Philip pri príležitosti výročia diamantovej svadby. Foto - TASR/AP
Britská kráľovná Alžbeta II. a britský princ Philip pri príležitosti výročia diamantovej svadby. Foto – TASR/AP

Princ Philip bol moderný manžel, ktorý kráľovnej Alžbete II. umožnil byť silnou ženou, vraví v rozhovore, ktorý vznikol deň pred pohrebom, česká odborníčka na britskú kráľovskú rodinu Irena Cápová.

V rozhovore hovorí:

  • prečo princ William a Harry nepôjdu v zástupe na pohrebe vedľa seba;
  • prečo princ Philip kričal po smrti princeznej Diany na poradcov Tonyho Blaira;
  • či sa po smrti manžela zmení vystupovanie kráľovnej Alžbety II.

Princ Philip bude mať v súlade so svojím želaním skromný pohreb, ktorého sa pre pandémiu zúčastní len 30 osôb. „Nie som dosť dôležitý,“ hovoril. Prečo mal o sebe takú mienku?

Vyplýva to z jeho povahy. Pred dvoma rokmi pri plánovaní jeho stých narodenín povedal, že si nepraje žiadny veľký chaos, doslova hovoril – „žiadny humbug“. A to isté platilo aj o jeho pohrebe. Mal pocit, že to nie je potrebné, pretože on bol ten, kto podporoval kráľovnú. Išlo o službu vlasti, napokon, to je aj jedna z vecí, o ktorej sa v poslednom čase hovorí stále viac. Nie je to práca na vlastnej popularite a vlastnej individualite. Služba korune a vlasti v Británii znamená podporovať kráľovnú a potlačovať sám seba. O princovi Philipovi bolo známe, že bol rodený líder, bol aj veľmi moderný. Zároveň sám seba nerád považoval za zvláštnu osobnosť alebo hviezdu. Keď sa rozprával s mladými ľuďmi, veľa žartoval. Mnohí mali v jeho prítomnosti problém, pretože nevedeli, ako sa k nemu majú správať, či sa mu majú napríklad pokloniť, alebo ako by ho mali osloviť. On to pred nimi zhadzoval a bol veľmi príjemný a prirodzený.

Princa Philipa pochovajú v Kaplnke svätého Juraja vo Windsore, kráľovnú po jej smrti pravdepodobne vo Westminsterskom opátstve ako ostatných korunovaných panovníkov. Uvádza sa tiež, že telo princa Philipa potom premiestnia k Alžbete II.

Môžeme o tom len špekulovať. Vždy je to záležitosťou až v momente, keď dotyčný zomrie a otvorí sa jeho posledná vôľa. Predpokladám, že to bude tak, ako ste uviedli, ale stopercentne to teraz nevieme. Možno sa to dozvieme po pohrebe princa Philipa. Jedno je ale isté, že keď zomrie kráľovná, budú pochovaní spolu. Kde to bude dnes nie je jasné.

Podľa poslednej vôle si princ Philip svoj pohreb do detailov naplánoval. Vybral hudbu, hostí aj insígnie a medaily, ktoré majú byť na jeho rakve. Asi ale nepočítal s tým, že bude problém s vojenskými uniformami. Podľa tradície by pri takej príležitosti mali mať muži na sebe uniformu, nebude to tak predovšetkým kvôli princovi Harrymu. Ten síce pôsobil v armáde, ale pre odchod z kráľovskej rodiny má zakázané obliecť si vojenskú uniformu. A keďže by bol v takom prípade jediný, ostatní sa mu prispôsobia a pôjdu v žaketoch. Nie je to škoda, hlavne, keď vieme, že princ Philip bojoval vo vojne, bol zaslúžilý vojak a chcel mať pohreb vo vojenskom duchu?

Je pravdou, že kráľovná rozhodla, že muži budú mať na sebe žakety s niektorými svojimi vyznamenaniami a dámy budú rovnako v civilnom oblečení. Pre nás zo strednej Európy bude určite zaujímavé, v akých budú farbách. Nemusia byť v čiernom, teda v smútočnom, nie je to nutne nariadené. Predpokladá sa ale, že kráľovná bude v čiernom.

Mimochodom, naposledy boli členovia kráľovskej rodiny v civile na pohrebe kráľovnej matky v roku 2002. Princovia nemali na sebe uniformy, ale žakety. Nie je to úplne typické, ale zas vôbec nie výnimočné.

Prečo sa kráľovná takto rozhodla?

Nevieme, čo je presne dôvodom kráľovninho rozhodnutia. Jedným z nich je, aby sa princ Harry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie