Denník N

Péter Hunčík: Viktor Orbán sa chce stať šéfom celého regiónu, kde žijú Maďari

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Orbán neuspel s Bugárom, chcel spolupracovať aspoň s SMK, no tí boli neschopní a už štyrikrát sa nedostali do parlamentu. Teraz hľadá ďalšieho spojenca, ktorý by bol schopný viesť tunajších Maďarov, a zdá sa, že si vybral pána Gyimesiho, hovorí psychiater Péter Hunčík.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi sa stal v poslednom čase najviditeľnejším maďarským politikom na Slovensku. Stal sa aj najvýznamnejším?

Úprimne poviem, že doteraz som ho nepoznal. My starší poznáme jeho otca, ktorý sa na určitý čas objavil v maďarskej politike na Slovensku, a okrem toho vieme, že nie tak dávno to nebol žiadny veľký Maďar, ale používal krstné meno Juraj. Pokiaľ viem, tak žiadne svoje myšlienky nepublikoval, nič nesvedčí o tom, že by sa hlbšie zaujímal o to, aký je osud, história alebo budúcnosť Maďarov na Slovensku. Len sa naraz objavil vďaka pánu Matovičovi. Je typické, že sa objavil v strane s názvom Obyčajní ľudia.

Asi až taký obyčajný nebude, keď ho Matovič so sebou berie na cestu do Budapešti, nie?

Samozrejme, že čitateľov i novinárov najviac zaujíma osoba pána Gyimesiho a jeho napojenie na Matoviča, no ja som presvedčený, že ide o oveľa dlhší reťazec, kde je pán Gyimesi najslabším a posledným ohnivkom reťaze. Nad ním je pán Matovič, prípadne Szijjártó, ešte vyššie sa objaví pán Orbán. Keď chceme vedieť, čo je podstata Gyimesiho konania, v prvom rade by sme mali vylúštiť, čo chce Orbán. A keď to chceme vylúštiť, musíme sa pýtať, čo chce Putin, a potom sa musíme pýtať, čo chce Peking.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie