Denník N

Vojna proti terorizmu sa presunula do Afriky

Ilustrácia –Vizár
Ilustrácia –Vizár

Útok v Mozambiku ukázal, že teroristické skupiny spojené s al-Káidou a ISIS sa stali natoľko sofistikovanými, že by mohli útočiť na Západ

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Ak sa USA k 11. septembru stiahnu z Afganistanu, ako to teraz prisľúbil Joe Biden, bude to znamenať koniec vojenskej intervencie, ktorá začala dvadsať rokov trvajúcu „globálnu vojnu proti terorizmu“. Tým sa však nekončí hrozba, ktorou sa vojna začala. Nedávny útok v Mozambiku totiž zdôraznil, že ústredným frontom v prebiehajúcom boji medzi teroristickými skupinami a ich nepriateľmi sa stáva Afrika, a to aj napriek tomu, že Washington upriamuje svoju pozornosť na iné problémy.

Teroristi na pochode

V marci zaútočili bojovníci napojení na Islamský štát v rámci stupňujúceho sa povstania, ktoré sa začalo v roku 2017, na mozambické pobrežné mesto Palma. Skupina asi sto teroristov podnikla počas niekoľkých dní koordinované útoky na hotely, banky a ďalšie ciele. Údajne zabili desiatky civilistov a desaťtisíce boli násilne vysídlené.

American Enterprise Institute uvádza, že teroristické skupiny, často spojené s al-Káidou alebo Islamským štátom, rozdúchavajú aj povstania v Mali, Burkine Faso, Nigérii, Mozambiku a Somálsku. V Konžskej demokratickej republike, Keni, Čade, Líbyi a Alžírsku sú povstania menšieho rozsahu. A teroristi pôsobia aj v iných krajinách od jedného konca Afriky k druhému.

Aj keď si to Američania všimli len sporadicky – napríklad keď v roku 2017 zahynuli štyria príslušníci amerických ozbrojených síl v Nigeri alebo keď sa v roku 2012 zmocnili veľkej časti severného Mali islamistickí bojovníci –, veľká časť Afriky upadá do rizika dosť rýchlo. Existujúce protiteroristické programy „svoju prácu nezvládajú,“ uviedol v roku 2020 šéf amerického velenia pre Afriku generál Stephen Townsend. „ISIS a al-Káida sú na pochode.“

Naberajú na sile

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie