Denník N

Kedy jesť, keď chceme chudnúť či efektívne trénovať? Vedec Sedliak hovorí aj o prerušovanom hladovaní

Milan Sedliak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Sedliak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Príklad dánskych zdravotných sestier ukazuje, že práca na zmeny môže byť karcinogén.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vedec Milan Sedliak sa už viac ako dvadsať rokov zaoberá cirkadiánnymi rytmami – skúma, ako ľudské telo funguje v jednotlivých častiach dňa. Na tejto téme postavil aj svoju habilitačnú prácu, vďaka ktorej získal titul docent.

V pilotnej prednáške Športovej vedy (nájdete ju na YouTube aj na podcastovom kanáli Športové podcasty) odpovedal aj na divácku otázku, či raňajkuje hneď po prebudení.

„Vstanem, vypijem deci vlažnej vody a 10 až 15 minút si pocvičím pozdravy slnku a podobne. Potom zjem kašu – či už ryžovú, krupicovú, alebo vločky. Nepotrebujem ani kávu,“ hovorí.

Sedliak vychádza aj z veľkej štúdie na 1700 ľuďoch, ktorá skúmala, aký vplyv mali rozdielne časy prijímania kalórií na chudnutie.

„Úspešnejší boli tí, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie