Denník N

Inter na problém nahádzal peniaze. Akou taktikou Conte ide k titulu a ako sa zo Škriniara stal kľúčový hráč

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Končí sa nadvláda Juventusu? Po tom, ako turínsky veľkoklub získal deväť majstrovských titulov po sebe, ho môže v boji o titul zdolať Antonio Conte.

Práve on pritom výrazne prispel k tomu, aby sa Juventus po korupčnom škandále „calciopoli“ a preradení do Serie B dostal späť medzi európsku elitu.

Teraz vedie k titulu Inter Miláno, ktorý má osem kôl pred koncom náskok jedenástich bodov pred mestským rivalom AC.

Hoci Inter ešte nemá zisk scudetta istý, v tejto fáze sezóny si už len ťažko predstaviť iný scenár. V druhej polovici ročníka nestratil ani jeden bod a vyhral jedenásť zápasov.

Conte od príchodu v máji 2019 Inter postupne zlepšuje. Zatiaľ čo ešte po sezóne 2018/2019 Inter strácal na Juventus viac ako dvadsať bodov, v minulom ročníku mu už chýbal len jeden bod. Conte sa navyše minulý rok dostal aj do finále Európskej ligy.

Inter čaká v nedeľu večer ťažký zápas na ihrisku Neapola. Bývalý záložník AC Massimo Ambrosini si však myslí, že ho už nemá kto zastaviť. „Inter bude takto hrať už do konca sezóny. Môže sa stať, že s Neapolom prehrá, ale titul mu už nikto nevezme. Vidno to aj v Conteho rozhovoroch. Stále sa usmieva, vie, že sa už blížia k zavŕšeniu práce,“ povedal.

Opačne ako AC

Juventusu sa zrejme vypomstila dlhodobá koncentrácia na Ligu majstrov. Kúpil Cristiana Ronalda, ale ten mu zatiaľ najcennejšiu trofej nepriniesol. Vyhodil úspešného trénera Massimiliana Allegriho a potom aj Maurizia Sarriho. Nahradil ho Andreom Pirlom, ktorý mal byť odpoveďou na Pepa Guardiolu. Experiment však zatiaľ nevychádza a využíva to Inter s chladnokrvným Contem.

Britský novinár Jonathan Wilson v článku pre Guardian však správne poznamenal, že napriek pohľadu na tabuľku Serie A ešte v Taliansku neexistuje rovnováha síl.

„Posledná správa od spoločnosti Deloitte ukazuje, že príjem Juventusu je stále približne o tretinu väčší ako príjem Interu, ktorý je zase približne dvakrát väčší ako príjem AC Miláno,“ napísal.

Samozrejme, vo futbale nerozhoduje len príjem – dôkazom sú finančné problémy Barcelony. AC sa podarilo takmer úplne zbaviť dlhov, zatiaľ čo Juventus podľa Forbes dlh 417 miliónov libier a Inter iba o dvanásť miliónov menej.

Inter investoval do nákupov hráčov a ich platov a vychádza mu to. „Klub zbadal problém, a ako je uňho zvykom, nahádzal naň peniaze,“ dodal Wilson.

Podľa Transfermarktu minul v minulej sezóne na nákupy 190 miliónov eur, v tejto sezóne okolo 100 miliónov. Conte, ktorý sa ešte na začiatku svojho pôsobenia sťažoval na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie