Denník N

Čo rok 2020 hovorí o slovenskej hudbe? Prekvapivo pozitívne správy

Objav roka Nina Kohoutová a jej pesničkový pozdrav z Trenčína. Foto - Martina Mlčúchová
Objav roka Nina Kohoutová a jej pesničkový pozdrav z Trenčína. Foto – Martina Mlčúchová

Že sa práve od pondelka 19. apríla budú uvoľňovať opatrenia, organizátori Radio_Head Awards nemohli tušiť. Odovzdávanie týchto hudobných cien tesne predtým tak vyznelo ako symbol prechodu do ďalšieho medziobdobia pri návrate do normálu. Koncerty ešte boli predtočené a vysielané v dokrútkach a v sále nemohlo byť publikum, ale mnohí muzikanti prišli osobne na pódium preberať sošky.

Všetci sme mali rúška a negatívne testy, sedeli vo veľkých odstupoch, ale Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu nebolo zaplnené ani na štvrtinovú kapacitu a program sa musel rozdeliť na dva dni.

Napriek tomu je dôležité, že sa to mohlo udiať aspoň takto. Už sme vďační za každý náznak toho návratu k normálu, pretože už to všetci potrebujeme.

„Pristihol som sa, že pozerám záznam nášho koncertu z Pohody,“ povedal Juraj Podmanický zo skupiny Billy Barman pri preberaní ceny za Album roka a dodal, že toto obdobie by sa už mohlo skončiť.

Čo teda rok 2020 hovorí o slovenskej hudbe? Nečakane pozitívne správy.

Novinky a nové mená

Ešte pred odovzdávaním cien to najlepšie vystihol David Kollar slovami „každý, kto dokázal minulý rok tvoriť a vydávať hudbu, vyhral“. Prešovský gitarista a skladateľ k nim rozhodne patrí, aj keď sošku rádiohlavy nakoniec nedostal. Tri nominácie v troch rôznych žánrových kategóriách – to sa však ešte na Radio_Head Awards nikdy nestalo.

Okrem produktivity to ukazuje aj šírku jeho záberu a zároveň istú prekonanosť tradičného žánrového delenia. Jeho album Unexpected Isolation je rovnako experimentálnou hudbou, ako aj elektronickou a klasickou. Inak práve klasika na Radio_Head Awards trčí najviac.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie