Denník N

Je to horšie ako teroristický čin. Prečo Praha vyhostila až 18 ruských špiónov a jej vzťahy s Moskvou sa radikálne zhoršia

Dvaja Rusi s pasmi na meno Ruslan Boširov a Alexandr Petrov sa prechádzajú po Salisbury. V roku 2014 sa objavili v Česku aj v čase výbuchu v muničnom sklade. Foto - TASR/AP
Dvaja Rusi s pasmi na meno Ruslan Boširov a Alexandr Petrov sa prechádzajú po Salisbury. V roku 2014 sa objavili v Česku aj v čase výbuchu v muničnom sklade. Foto – TASR/AP

Kremeľ poslal do Česka agentov GRU v čase, keď tam vybuchol sklad s muníciou. Tých istých, o ktorých Putin po atentáte na Skripaľa tvrdil, že sú civilisti. Praha volá po solidarite od spojencov v EÚ aj NATO.

Zásah českých bezpečnostných zložiek po výbuchu v muničných skladoch vo Vrběticiach neďaleko slovenských hraníc trval až šesť rokov. Išlo o najväčšiu záchrannú operáciu svojho druhu v Česku.

Masívne explózie v areáli si vyžiadali dva ľudské životy. Ich následky však naplno pocítila Česká republika až teraz. Radikálne zmenia vzťah Prahy a Moskvy k horšiemu a výrazne sťažia prácu ruských agentov v našom regióne.

Praha dala 18 ruským agentom pôsobiacim na ambasáde v Česku 48 hodín na to, aby opustili krajinu. Ak Moskva pristúpi k odvetnému kroku, de facto to bude znamenať zavretie českého veľvyslanectva v Rusku.

Vicepremiér Karel Havlíček navyše oznámil, že Česko zakáže ruskej spoločnosti Rosatom účasť na tendri o dostavbu atómovej elektrárne Dukovany.

Prečo taká zásadná reakcia?

Ruskí turisti v čase výbuchu v Česku

Po siedmich rokoch sa podľa českej vlády ukázalo, že za výbuchom v muničnom sklade mohli stáť agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Medzi nimi aj notoricky známa dvojica zabijackej jednotky 29155 Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov).

Tí, čo o sebe tvrdili, že išli do anglického Salisbury obdivovať vežu stredovekej katedrály. V skutočnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie