Denník N

Ruskí agenti a Slovensko: Sú aktívni a inovatívni, zaujímajú ich poslanci, zbrane, jadro a rozbíjanie EÚ a NATO

Vladimír Putin. Foto - TASR/AP
Vladimír Putin. Foto – TASR/AP

Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger podporili Česko pri vyhostení 18 Rusov. Podobne ako v Česku, aj u nás je veľa ruských diplomatov. Správy z bezpečnostného prostredia ukazujú, že aj na Slovensku sú ruské tajné služby veľmi aktívne.

Po obvineniach českého premiéra Andreja Babiša, že ruská tajná služba GRU je zrejme zodpovedná za výbuch českého zbrojného skladu v roku 2014, reagovali slovenskí politici rýchlo a jasne sa postavili na stranu Česka.

Čechov podporili prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽaNO); šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) vyhlásil, že udalosti z Česka „potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite“.

Strana SaS vyzvala na zvolanie bezpečnostnej rady štátu a podpredseda parlamentu Gábor Grendel oznámil, že o tomto prípade by mal rokovať výbor parlamentu pre kontrolu SIS.

K vyostreniu česko-ruských vzťahov prichádza v čase, keď je Slovensko s Ruskom v spore o vakcínu Sputnik V, ktorú slovenský regulátor liekov ŠÚKL spochybnil.

Pozreli sme sa na to, čo to môže znamenať, že aj Slovensko je cieľom operácií ruských tajných služieb.

Bývalý šéf SIS: Zaujíma ich naša vojenská technika aj poslanci

Netradične otvorene o ruských tajných službách na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie