Denník N

Psychiatrička, ktorú Harabin žaloval za názor, ustúpi a radšej sa ospravedlní

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Renáta Papšová ešte v roku 2012 povedala, že bývalého sudcu Najvyššieho súdu Juraja Machráka k psychickým problémom dohnala perzekúcia zo strany Harabina. Súdi sa aj s RTVS, ktorá výroky odvysielala.

Psychiatrička Renáta Papšová sa ďalej nebude súdiť s bývalým šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Rozhodla sa, že sa radšej ospravedlní za svoje výroky na verejnej debate o súdnictve v marci 2012.

Papšová v minulosti liečila bývalého sudcu Najvyššieho súdu Juraja Majchráka a na diskusii Sudcovia o sudcoch povedala, že za trápenia a depresie, ktoré Majchráka dohnali k samovražde, je zodpovedný aj Harabin.

„Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá. Ochorel Juraj Majchrák, ochorela doktorka Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ vyhlásila vtedy psychiatrička.

Marta Lauková bola sudkyňou okresného súdu, ktorá tak ako Majchrák hovorila o tlaku zo strany Harabina a s ním spriaznených sudcov. Po dlhodobej péenke v roku 2010 zomrela. Harabin chcel za tieto slová vysúdiť 100-tisíc eur. Papšovej vyjadrenia v máji 2012 v relácii Reportéri odvysielala aj verejnoprávna RTVS. Televíziu Harabin zažaloval tiež, na súde pýtal 200-tisíc eur.

Ospravedlnenie a súdne trovy

Papšová dohodu o mimosúdnom zmierení komentovať nechcela, Denníku N ju poslal sám Harabin. Píše sa v nej, že sa Harabinovi ospravedlní cez správu v agentúre TASR a SITA. V ospravedlnení má napísať, že jej výrok bol nepravdivý a zavádzajúci a že Harabina prosí o odpustenie.

Harabin potom vezme späť žalobu na ochranu jeho cti. Papšová má zároveň zaplatiť necelých tisíc eur Harabinovej právničke Elene Ľalíkovej a uhradiť súdny poplatok vo výške tritisíc eur.

Harabin pre Denník N povedal, že k dohode došlo v pondelok a návrh mu predložila Papšová. Právnik RTVS požiadal o odročenie sporu a do konca septembra má dať vedieť, či taktiež stoja o mimosúdnu dohodu. „Slovenská televízia to uverejnila vo vysoko sledovanejšom čase,“ povedal Harabin.

„Buď sa dohodneme, že sa mi v najsledovanejšom čase viackrát ospravedlnia, alebo sa budeme súdiť ďalej. No tam budem požadovať aj finančnú satisfakciu. Ja som žaloval o 200-tisíc eur. O celú sumu mi nejde, ale určitú sumu chcem, lebo išlo o mimoriadne citlivý zásah do mojej cti. Obvinili ma zo smrti dvoch ľudí.“

Zaujímali sa aj veľvyslanci

Papšová sa počas sporu na súde bránila tým, že išlo o jej názor, v ktorom opísala, s čím sa jej zdôverili jej pacienti. „Navrhovateľ a ani justícia ako taká nie je modlou, na ktorú majú občania zdola nekriticky pozerať,“ povedal na súde právnik psychiatričky Tomáš Kamenec.

Spor sa tiahol už dva roky a zaujímali sa oň aj zahraničné ambasády. Ešte v roku 2013 na súd prišiel americký veľvyslanec Theodore Sedgwick, britská ambasádorka Susannah Montgomery či diplomati Holandska, Dánska a Švajčiarska.

Vysvetľovali to tým, že sa zaujímajú o spory, ktoré sa dotýkajú médií a slobody prejavu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie