Denník N

Viete, čo zdieľate? Tu sú prekrútené správy o utečencoch

Takto to na lúke pri diaľnici vyzeralo v noci. Ľudia využili všetky veci, ktoré mali pri sebe. Foto N - Tomáš Benedikovič
Takto to na lúke pri diaľnici vyzeralo v noci. Ľudia využili všetky veci, ktoré mali pri sebe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Naozaj si nevážia darované veci, zanechávajú po sebe neporiadok a sú medzi nimi teroristi? Pozrite si tvrdenia konšpirátorov a naše vysvetlenia.

1. Ako si utečenci nevážia darované veci

Tie obrázky v posledných dňoch zaplavili slovenský internet.

Či už je to budapeštianska stanica Keleti, alebo diaľnica M1 smerom na Rakúsko, všade to vyzerá rovnako – kopa neporiadku, ktorú po sebe zanechali utečenci. Pre mnohých ľudí to znamená dve veci – že si utečenci nevážia darované veci a že po sebe zanechávajú akurát tak neporiadok. A v komentároch priamo či nepriamo hovoria, že takýchto ľudí tu naozaj nepotrebujeme a nechceme.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1274563895915736.1073741847.190006124371524&type=3&pnref=story

Realita je však o dosť iná, ako naznačujú fotky. Je síce pravda, že na stanici Keleti aj na diaľnici M1 zostal po utečencoch neporiadok, no ľudia, ktorí fotky na internet zavesili, už nedodali jednu podstatnú vec – že boli spravené po tom, ako sa maďarská vláda v piatok v noci rozhodla narýchlo a nečakane odniesť utečencov na rakúske hranice.

Na tento moment čakali niektorí z nich aj dva týždne. Preto keď pre nich autobusy skutočne prišli, snažili sa do nich dostať čo najskôr. Zo zdieľaných fotografií tiež nevidno, aké autobusy pre nich vlastne prišli – neboli to klasické diaľkové spoje, vláda Viktora Orbána pre nich narýchlo zohnala lokálne a mestské spoje, ktoré nemajú úložný priestor.

Čo sa týka neporiadku popri diaľnici, zdieľajúci si tiež často neuvedomujú tri fakty. Prvým je, že tam smetné koše nenájdete. Druhým, že v noci tam nebolo vidieť takmer nič a že tí ľudia mali často problém nájsť sa sami medzi sebou. Tretím, že v noci začalo pršať a stany či spacie vaky boli premoknuté a brať ich so sebou do autobusov nedávalo veľký zmysel

Nie je to teda o tom, že si utečenci nevážia veci, ktoré im prinášajú dobrovoľníci, práve naopak. Z vlastných skúseností viem, že si každú pomoc neuveriteľne vážia a veľmi ju potrebujú. A keď „žili“ na stanici Keleti, bolo bežné vidieť utečencov, ako v jednej ruke držia vrece a druhou zbierajú odpadky.

2. Zahadzujú jedlo aj vodu

Od štvrtka po internete koluje aj video maďarskej polície, ktoré zachytáva momenty, keď „dobrí“ policajti rozdávajú jedlo a vodu a „zlí“ utečenci ho odhadzujú na koľajnice. V skutočnosti ide o cynické PR miestnej polície, na ktoré naleteli mnohí ľudia.

https://www.facebook.com/NarodowcyRP.Kresy/videos/1498232277140696/

Nahrávka totiž zachytáva utečencov na stanici v mestečku Bicske, kde sa zabarikádovali vo vlaku pôvodne smerujúcom z Budapešti do Šoprone. V Bicske vlak nečakane zastal a policajti chceli niekoľko stoviek utečencov – ktorí si mysleli, že idú do Rakúska a Nemecka – odviesť do neďalekého utečeneckého tábora.

Do Bicske dorazili okolo obeda, policajti začali jedlo a vodu rozdávať podvečer, keď na miesto začali prichádzať viaceré zahraničné médiá. Zásahy proti utečencom, ktorých vytiahli z neskorších vlakov, policajti nenatáčali. Bolo by z nich totiž vidieť, že s utečencami okrem zopár strohých rozkazov vôbec nekomunikovali a neboli schopní im ani povedať, kam ich vlastne vedú.

Navyše dospelí utečenci už vopred avizovali, že budú držať hladovku, kým ich vlak nepustia ďalej, tak, ako si pôvodne mysleli. Deťom ani ženám jedlo od úst nebrali. Keď niektorí z nich fľaše s vodou a zabalené jedlo odhadzovali, nebolo to šťastné riešenie. No to, ako policajti využili situáciu vo vlastný prospech, je ešte zarážajúcejšie.

Zásahy proti utečencom si maďarskí policajti nenahrávali. Ukázali by totiž, že s nimi vôbec nekomunikujú. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zásahy proti utečencom si maďarskí policajti nenahrávali. Ukázali by totiž, že s nimi vôbec nekomunikujú. Foto N – Tomáš Benedikovič

3. Novinárske hyeny, ktoré využili utopeného chlapca

Bola to fotka, ktorá minulý týždeň otriasla celým svetom. Zachytávala Ajlana Kurdího, 3-ročného sýrskeho chlapčeka, ktorý sa utopil počas nepodareného pokusu dostať sa z tureckého pobrežia na neďaleký grécky ostrov Kos.

No kým drvivá väčšina ľudí sa začala konečne zaoberať tým, ako riešiť krízu so sýrskymi utečencami, niektorí ľudia uverili konšpirácii, že fotografi a policajti utopeného chlapčeka naaranžovali tak, aby zábery vyzerali „fotogenickejšie“. Niektorí zašli dokonca až tak ďaleko, že tvrdili, že ide o vedomú manipuláciu, aby ľudia začali podporovať utečencov.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1632253737058608&set=gm.968727149851465&type=1&pnref=story

Je to, samozrejme, klamstvo. Okrem Ajlana sa totiž utopilo ďalších 11 ľudí vrátane jeho o dva roky staršieho brata Galipa a matky Rihany. Na prvej fotke nie je Ajlan, ale iné dieťa, čo je pri bližšom pohľade vidieť minimálne z porovnania podrážok ich topánok – ich farba nesedí.

4. Terorista z ISIS medzi utečencami

Niektorí politici – vrátane slovenského premiéra Roberta Fica – sa radi vyhovárajú, že utečencov by sme veľmi prijímať nemali, lebo môžu byť hrozbou pre národnú bezpečnosť. Aj keď zatiaľ nie je známy prípad, keď by teroristi absolvovali dlhú a strastiplnú cestu z Afriky či Blízkeho východu do Európy, veľa ľudí aj jeho reči presvedčili.

Za pravdu mu dáva aj koláž Sýrčana, ktorý na jednej fotke pózuje vo vojenskom oblečení a s kalašnikovom v ruke a na druhej vyzerá ako bežný Sýrčan, ktorý práve prechádza cez macedónske hranice. „Minulý rok pózoval na fotkách ISIS, teraz je z neho utečenec,“ hovorí komentár k fotkám.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=900960913290564&set=a.554754417911217.1073741826.100001299903119&type=1&fref=nf&pnref=story

Muž menom Latih al-Saleh bol v Sýrii skutočne bojovníkom, ako však pripomína BBC, patril medzi veliteľov rebelov, ktorí bojovali tak proti režimu sýrskeho prezidenta Bašara Asada, ako aj proti miestnym islamistom. Prvá fotka podľa magazínu The Atlantic vznikla v Aleppe začiatkom tohto roka, druhá v polovici augusta, keď sa Saleh dostal na grécky ostrov Kos.

Agentúra AP o ňom dokonca vydala profilový článok.

Kde prispieť peniazmi

Človek v ohrození – na účet SK1711000000002621182213, Ľudia na úteku alebo formou SMS 2 eurá na číslo 877 s textom DMS CLOVEK

Magna – na účet 2943004292/1100, alebo formou SMS na číslo 836 5 eur

Fórum donorov – SMS na číslo 877 s textom DMS UTECENCI

Slovenská katolícka charita – na účet 2945463097/1100, VS 229 – utečenci v zahraničí alebo VS 230 – utečenci na Slovensku

Nadácia Integra – na účet SK50 1100 0000 0026 2747 5658, VS 996

UNICEF – na účet SK46 0200 0000 0035 5779 6353, VS 0412

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie