Denník N

O vláde i ministrovi financií rozhodne, či sa nájde nový Fedor Gál

Vladimír Mečiar v júni 1992 po posledných parlamentných voľbách v spoločnej federatívnej republike. Foto – TASR
Vladimír Mečiar v júni 1992 po posledných parlamentných voľbách v spoločnej federatívnej republike. Foto – TASR

Igor Matovič je fenomén, ktorý vypovedá o slovenských voličoch, ktorí za pár mesiacov vedia zo sedempercentnej strany urobiť suverénneho víťaza volieb.

Autor je publicista, bývalý predseda SNR

V októbri 1990 vyzval premiér Vladimír Mečiar v televízii ministra vnútra Antona Andráša na demisiu pre nekompetentnosť. Keď to KDH odmietlo, oznámil na mítingu na Námestí SNP v Bratislave, že ak Andráš neodstúpi do 31. októbra, odstúpi on. KDH potom súhlasilo, ale povedali, že to bude začiatkom novembra. 31. októbra mi premiér Mečiar priniesol do budovy SNR svoju demisiu a potom sa stratil, nikto nevedel, kde je.

Po mnohých peripetiách prezident Václav Havel, ktorý bol práve v Bratislave, navrhol riešenie, ktoré malo situáciu upokojiť: predsedníctvo SNR prijme demisiu ministra vnútra a neprijme demisiu predsedu vlády. Tak sa i stalo a my, aby sme Bratislavčanom i Slovensku ukázali, že sme veci urovnali a začíname odznovu, išli sme spoločne ulicami Bratislavy a skončili sme na večeri vo vinárni pod Michalskou bránou.

Problém nastal, keď zanedlho Vladimír Mečiar pokračoval vo svojej politickej praxi. Náš nový začiatok vydržal niekoľko mesiacov, až predseda VPN Fedor Gál na koaličnej rade navrhol, aby bol Vladimír Mečiar odvolaný z funkcie predsedu vlády, čo sa aj 23. apríla 1991 stalo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie