Denník N

Slovenské rodiny s jediným rodičom sa prepadávajú do chudoby najrýchlejšie v Únii, deti trpia depresiami

  • Na Slovensku žije zhruba 200-tisíc detí v domácnosti s jediným rodičom.
  • Na tieto rodiny štát dlhodobo nemyslí a rýchlo pribúda tých ohrozených chudobou.
  • Výsledkom sú aj depresie a iné psychické problémy detí.
  • Prinášame príklady dobrej praxe a návrhy riešení.

Veronika zo Sniny ovláda dva cudzie jazyky, ale berie prácu, aká príde. Donedávna pracovala na píle. „Matka samoživiteľka si nemôže vyberať.” Kompromis medzi naháňaním peňazí na prežitie a starostlivosťou o deti sa hľadá ťažko. „Deti musia byť neraz doma samy. Nemôžem si vziať voľno. Ani keď sú choré,“ hovorí matka piatich detí.

Podobne je na tom Stanislava z Košíc, ktorá sa sama stará o päťročnú a pätnásťročnú dcéru. Mladšia má autizmus, stavy zúrivosti, a jej staršia sestra ju sama nezvládne.

Cez pandémiu však prácu nemá ani jedna.

Stanislava z Košíc s mladšou z dvoch dcér. Foto – Veronika Janušková

Čo ak mi nebude slúžiť zdravie? Musím vydržať, kým deti vyrastú, aby nešli do detského domova, rozprávajú obe veľmi podobne tie isté myšlienky, a pritom vedia, že na starostlivosť o seba úplne zabudli.

Osamelí rodičia sú psychicky aj fyzicky vyčerpaní, majú podlomené zdravie, ocitajú sa s deťmi v chudobe, dlhoch a neočakávané situácie (choroba, strata príjmu, pandémia) sú pre nich likvidačné.

Mimovládka Jeden rodič, ktorá pomáha takýmto rodinám, uvádza, že na Slovensku žije 200-tisíc detí v rodine s jedným rodičom a takýchto rodičov je podľa nej 150-tisíc. Veľký počet „neúplných rodín so závislými deťmi“ uvádza aj sčítanie ľudu z roku 2011 – až 167 775. Inú metodiku má zrejme Eurostat, ktorý uvádza vyše 58-tisíc takýchto rodín na Slovensku.

A štát na nich zabúda. Čo je ešte horšie, podmienky osamelých rodičov na Slovensku sa z roka na rok zhoršujú. Od roku 2010 sa dokonca tieto rodiny v miere rizika chudoby prepadli najviac v celej Európskej únii. Inými slovami, v roku 2010 bola zhruba štvrtina týchto rodín ohrozená chudobou, v roku 2018 to už bolo viac ako 36 percent z nich.

Výživné, to je niekedy len pár desiatok eur

„Výživné chodí. Ale nikdy nie načas alebo v plnej výške,” pokrčí smutne plecami Stanislava, mama malej Kristínky.

Na posúdenie nároku na dávku v hmotnej núdzi sa však výživné započítava tak, ako je určené súdom. Preto mnohým osamelým rodičom nárok na dávku nevznikne. Pretože formálne majú peniaze – aj keď v reálnom živote nechodia.

A sú aj rodiny, ktoré výživné majú, ale nijako zvlášť im to nepomôže. Výška výživného sa určuje z príjmu druhého rodiča, a ak rodič, ktorý s dieťaťom nežije, pracuje načierno, dieťaťu neraz priznajú len minimálne výživné 32,69 eura mesačne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Slovensko

Teraz najčítanejšie