Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O škandále britského expremiéra Davida Camerona a korupcii, ktorú si Briti nechcú priznať

David Cameron. FOTO - TASR/AP
David Cameron. FOTO – TASR/AP

Príliš veľa politikov po odchode z funkcií zbohatlo, keď ich zamestnali firmy, ktorým buď pomohli počas svojho funkčného obdobia, alebo sú pre ne cenní ako lobisti.

V Británii pred niekoľkými týždňami prepukol škandál, z ktorého vyplýva, že korupcia je súčasťou politického systému, aj keď si to Briti neradi priznávajú. V stručnosti ide o to, že bývalý britský premiér David Cameron si počas svojho funkčného obdobia vzal za poradcu šéfa finančnej skupiny Greensill Capital a hneď po odchode z funkcie, teda v roku 2016, sa Cameron stal jej akcionárom (akcie mali mať hodnotu 60 miliónov libier) a lobistom. Inými slovami, zneužil svoju politickú funkciu na vlastné obohatenie a ďalšiu kariéru.

Ako píše v komentári pre The Guardian Richard Brooks (novinár investigatívneho magazínu Private Eye), tento škandál je len jeden zo série, ktorá postupne ničí dôveru Britov v politický systém.

A nebol to len Cameron. Jeho riaditeľ úradu pre obchod Bill Crothers bol dokonca niekoľko mesiacov v roku 2015 súbežne štátnym úradníkom aj zamestnancom Greensill Capital.

Novinári odhalili, že Cameron minulý rok loboval vo vláde Borisa Johnsona (u ministra financií aj zdravotníctva), aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie