Denník N

Blaha i Uhrík vysvetľujú Vrbětice podľa ruskej šablóny, kde za všetkým stojí Amerika

Exkoletbovec Milan Uhrík a poslanec Ľuboš Blaha sú na amerických sociálnych sieťach úspešní aj preto, že šíria posolstvá v prospech Vladimira Putina. Foto - N/Ruská ambasáda
Exkoletbovec Milan Uhrík a poslanec Ľuboš Blaha sú na amerických sociálnych sieťach úspešní aj preto, že šíria posolstvá v prospech Vladimira Putina. Foto – N/Ruská ambasáda

Keď v roku 2014 zostrelili malajzijský boeing, sociálne siete zaplavili preložené články z ruských webov. Dnes je situácia iná, obsah v prospech Kremľa ponúkajú hlavne domáci hráči ako Ľuboš Blaha, Milan Uhrík či Eduard Chmelár.

Pri každej citlivej kauze, ktorá je v neprospech Kremľa, sa opakuje rovnaký scenár: na sociálnych sieťach sa zmobilizujú vplyvní aktéri, aby ponúkli „alternatívne verzie“ udalostí.

V tejto línii idú aj príbehy, ktoré slovenským užívateľom ponúkajú odlišný pohľad na vyšetrovanie výbuchov munície vo Vrběticiach. Spája ich, že odvádzajú pozornosť od aktivít ruského štátu.

„Cieľom ruského informačného pôsobenia je informačné a dezinformačné zahltenie publika, relativizácia pravdy a objektivity a presadenie motta ‚všetci klamú‘,“ upozornila už v roku 2016 česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Na druhej strane to neznamená, že prokremeľské statusy, ktoré sa od víkendu šíria slovenským Facebookom, boli priamo dielom propagandy.

V niektorých prípadoch sa síce opierajú o ruské zdroje, inokedy však ich pisatelia môžu vychádzať aj z osobných presvedčení, prípadne idú len v ústrety prorusky zmýšľajúcemu publiku.

„Americká stopa“

S pohľadom ruského štátu sa prekrývajú najnovšie statusy politikov Milana Uhríka (exĽSNS, Republika), Ľuboša Blahu (Smer) či publicistu Eduarda Chmelára

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Milan Uhrík

Ruskí špióni

Slovensko

Teraz najčítanejšie