Denník N

Založenie futbalovej Superligy je podľa Garyho Nevilla čistá chamtivosť. Kritizujú ju aj Macron či Johnson (otázky a odpovede)

Šéf Realu Madrid Florentino Pérez chce z Kyliana Mbappého urobiť svoju posledné veľkú legendu. Zdroj - TASR/AP
Šéf Realu Madrid Florentino Pérez chce z Kyliana Mbappého urobiť svoju posledné veľkú legendu. Zdroj – TASR/AP

Európsky klubový futbal sa už v auguste môže zmeniť na nepoznanie – 12 veľkoklubov z troch krajín v nedeľu večer oznámilo, že zakladá svoju vlastnú Superligu, ktorá by bola priamym konkurentom Ligy majstrov.

Projekt sa javí ako spolok elitných klubov, ktorý si chce zvýšiť príjmy na úkor menších, čo mohutne kritizujú ľudia nielen z prostredia futbalu, ale aj francúzsky prezident či britský premiér.

V texte sa dozviete:

  • kto a prečo Superligu založil;
  • kto a akým systémom v nej má hrať;
  • čo to znamená pre slovenské kluby;
  • čo tam robí Arsenal, ktorý hral Ligu majstrov naposledy v roku 2017.

Prečo chcú najsilnejšie kluby vlastnú súťaž?

Túto otázku si položili aj reportéri portálu The Athletic. Dôvod vzniku Superligy je rovnaký ako dôvod sformovania modernej Premier League v roku 1992: peniaze. Ak budú proti sebe pravidelne hrávať špičkové európske kluby, získavať nových partnerov a ťažiť z predaja televíznych práv bude pomerne jednoduché.

Európska elita chce vytvoriť čiastočne uzatvorenú súťaž po vzore veľkých zámorských líg ako NFL, NBA či NHL. Tento proces urýchlila aj pandémia, ktorá klubom priniesla straty. Ako sa uvádza v oficiálnom vyhlásení, zakladajúce kluby si na úvod prerozdelia 3,5 miliardy eur.

Prvým veľkým potvrdeným partnerom Superligy je americká investičná banka JP Morgan. V tejto spoločnosti kedysi pracoval viceprezident a šéf exekutívy Manchestru United Ed Woodward.

Kto Superligu založil?

Dvanásť popredných európskych klubov – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester City, Manchester United, FC Barcelona, Atlético, Real Madrid, Juventus, AC Miláno a Inter. Všetky tieto kluby odišli zo svojich pozícií v UEFA aj Asociácii európskych klubov (ECA).

Idea vzniku prestížnej európskej súťaže pre elitu pochádza od prezidenta Realu Madrid Florentina Péreza. Ten už v roku 2009 vyhlásil, že európsky futbal potrebuje vznik Superligy, ktorá by „garantovala, že všetky najsilnejšie tímy budú neustále hrať proti sebe – niečo, čo sa v súčasnej Lige majstrov nedeje“.

Pérez sa stal aj prvým prezidentom Superligy a viceprezidentmi sa stali ďalší dvaja známi podporovatelia tejto myšlienky – prezident Juventusu Andrea Agnelli a viceprezident a spolumajiteľ Manchestru United Joel Glazer. Agnelli patril aj k vplyvným členom výkonného výboru UEFA, v ktorom však v nedeľu večer zrušil svoje členstvo.

Reportér Sky Sports Kaveh Solhekol sa rozprával s nemenovaným členom exekutívy jedného zo šiestich anglických klubov, ktoré sa pridali k Superlige. Z jeho informácií vyplýva, že Chelsea a Manchester United

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Superliga

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie