Denník N

Nebezpečné známosti Matovičovho asistenta Juraja Lacenu

Igor Matovič a Juraj Lacena. Foto N - Vladimír Šimíček
Igor Matovič a Juraj Lacena. Foto N – Vladimír Šimíček

Asistent ministra Matoviča sa v minulosti zaplietol s ľuďmi, ktorých súdia za poisťovacie podvody. Za ublíženie na zdraví bol odsúdený aj Lacenov bývalý spoločník vo firme. Bola to chyba, hovorí dnes Lacena.

Keď sa stal vlani na jar predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič premiérom, začal sa pri ňom ako jeho najbližší človek pohybovať Juraj Lacena z Nitry. Bývalý predajca vo vydavateľstve Region Press, ktoré patrilo Matovičovcom, či v Coca-Cole, prijal pozíciu Matovičovho asistenta.

Organizoval mu čas, sprevádzal ho na všetkých jeho stretnutiach a zúčastnil sa aj na niektorých rokovaniach týkajúcich sa pandémie.

Bola to zmena – napríklad oproti asistentke expremiéra zo Smeru Roberta Fica Márii Troškovej, ktorá sa priatelila s talianskym mafiánom Antoninom Vadalom, ktorý podnikal aj na Slovensku.

Denník N zistil, že aj Lacena mal v minulosti okolo seba ľudí, ktorých vyšetrovala polícia. Nie pre drogy alebo účasť v globálnej zločineckej skupine ‚Ndrangheta, ako to bolo v prípade Troškovej a jej partnera, ale pre poistné podvody.

Lacenovho bývalého spoločníka vo firme odsúdili aj za ublíženie na zdraví. Prípad poistného podvodu stále prejednáva Okresný súd v Nitre. Lacenu nikdy neobvinili, vypovedať bol ako svedok. Po tom, ako Igor Matovič skončil koncom marca ako premiér, odišiel s ním jeho asistent aj na ministersvo financií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie