Denník N

Vládnutie s Ficom nie je tabu

O pol roka sa môže ukázať, že vytvorenie koaličnej vlády Smeru s časťou opozície je najlepším možným riešením.

Líder Siete síce má snahu pracovať systematicky na jej programe, ale zároveň má aj prirodzený talent systematicky pracovať na tom, aby ho nemal s kým napĺňať. Predseda Obyčajných ľudí môže o ochote vymyslieť ucelený plán len snívať. A o nulovom potenciáli na serióznu spoluprácu s ním hovoria dokonca aj ľudia, ktorí inak majú za šéfa predsedu prvej strany.

Pri súčasných preferenciách zároveň platí, že sa s vylúčením jedného či druhého bez Smeru nedá Slovensko spravovať. Blíži sa preto čas zamyslieť sa, aká vláda so Smerom by bola po marcových voľbách najlepšia.

Radoslav Procházka včera opäť spochybnil možnosť, že by si ako predseda vlády dokázal dlhodobo udržať priazeň svojich partnerov. Je na to príliš svojhlavý. Spôsob, akým zahriakol vlastného experta na zahraničnú politiku, keď mu povedal, že je v podstate zbytočný, je v politike trestuhodný.

Nie je to bezvýznamná epizóda. Spomeňme si napríklad na to, ako Procházka nezrovnalosti pri financovaní svojej prezidentskej kampane hodil na svojich „chalanov“. Charakterová črta, ktorá vám nebráni opakovane verejne pozametať s blízkymi spolupracovníkmi, vám takmer určite zabráni prežiť štyri roky s tými ostatnými.

Igor Matovič o tom istom presvedčil už dávnejšie. Pripravované referendum s dvadsiatimi otázkami zas zapadá do spôsobu, akým robí politiku. Bolo by nespravodlivé pripisovať mu nečestné motívy, ale je zjavné, že on nikdy nebude tým, kto Slovensko zreformuje. Dokáže len vzbudzovať zdanie, že to dosiahne tým, keď naženie voličov k plebiscitu. Ten však nič nevyrieši, pretože s jeho výsledkami si budú aj tak musieť poradiť poslanci v parlamente.

Slovenská opozícia môže najbližších šesť mesiacov dúfať v zázrak, ktorý umožní vznik stabilnej pravicovej vlády. Užitočnejšie však môže byť stráviť čas úvahami, kto a hlavne za akých podmienok pomôže zostaviť Robertovi Ficovi kabinet, ak sa taký zázrak neudeje. Šanca, že to Smer dokáže opäť sám, je malá. Hrozba, že by to urobil s SNS, zas príliš vážna na to, aby sme ju po skúsenostiach z rokov 2006 až 2010 pripustili ako prijateľné riešenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie