Denník N

Hasiči sa stiahli a zachránili si životy, dvoch mŕtvych našli až po mesiaci. Ako vybuchol sklad vo Vrběticiach

Zrejme posledná snímka horiaceho skladu. Zdroj - Hasičský záchranný zbor Českej republiky
Zrejme posledná snímka horiaceho skladu. Zdroj – Hasičský záchranný zbor Českej republiky

K výbuchu v druhej hale došlo po dvoch mesiacoch. Čistenie areálu bolo ako „tanec na mínovom poli“.

Keď miestni hasiči okolo 10 ráno nasadali do áut, sotva čakali, že pôjde o najdlhšie trvajúci podobný zásah v dejinách Česka. Bez troch dní skončil až po šiestich rokoch.

Výnimočný bol aj množstvom zapojených zložiek či nákladmi – celé to mohlo stáť miliardu českých korún (asi 39 miliónov eur).

Prví hasiči smerujúci na miesto ani nevedeli, že idú do mimoriadneho nebezpečenstva. Telefonát na linku 112 hovoril len o požiari v areáli muničných skladov vo Vrběticiach. Horieť mohla tráva alebo les.

V skutočnosti však bol požiar v budove číslo 16, kde sa nachádzalo 58 ton vojenského materiálu.

„Dnes už viem, že sme tam išli za priameho ohrozenia života. Kto nás tam poslal na smrť? Mal niekto predstavu, aké reálne nebezpečenstvo tam hrozí?“ pýtal sa podľa Práva miestny dobrovoľný hasič Karel Ptáček, ktorý sa na zásahu zúčastnil.

Zahajujeme obranu

K prvému výbuchu v hale číslo 16 došlo o 9.23 dopoludnia 16. októbra 2014. Hasiči po príchode zvolili opatrný prístup. Plaziac sa k hale skontrolovali, či niekde neležia ranení. Urobili tiež jednu z posledných fotiek horiaceho skladu.

„Ozývajú sa výbuchy, je tu plamenné horenie na streche (…) Hasiť sa nedá, zahajujeme obranu. (…) Dochádza k sérii veľkých výbuchov, cisterny sme odstavili,“ zneli prvé informácie vo vysielačkách podľa tlačovej správy hasičského zboru.

Veliteľ Jiří Ovesný nariadil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie