Denník N

Nemusí platiť, že čím viac bielkovín, tým väčšie svaly, ukazuje štúdia. Dôležitá správa aj pre vytrvalcov

Drep na jednej nohe, ktorý je dôležitý pre bežcov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Drep na jednej nohe, ktorý je dôležitý pre bežcov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nadmerný príjem bielkovín zrejme neznamená zvýšenie sily či maximalizovanie svalových prírastkov. Tvrdí to najnovšia štúdia, ktorú pred pár dňami publikoval časopis American Journal of Physiology.

Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 50 ľudí v strednom veku, sa pokúšal zistiť, či dospelí, ktorí prijímajú viac proteínov ako ich rovesníci, budú vďaka tomu silnejší a ich svaly budú odolnejšie.

Odpoveď: nie, nebudú.

Výsledok ukázal, že existuje určitá hranica príjmu bielkovín, ktorú, ak prekročíme, organizmus ich nedokáže tak efektívne spracovať a pre telo neprinášajú očakávaný efekt. Zároveň však pre telo nie sú škodlivé.

Štúdia by mohla priniesť odpoveď na často diskutovanú a stále nezodpovedanú otázku: aký je pre naše telo optimálny denný príjem bielkovín?

Pomôcť by to mohlo širokej verejnosti a predovšetkým športovcom, vrátane bežcov, pre ktorých sú bielkoviny nevyhnutné pre adaptovanie sa na tréningovú záťaž.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Príjem bielkovín je pre naše telo dôležitý, keďže práve tieto makroživiny plnia v tele mnoho nevyhnutných biologických funkcií. Problém spočíva v tom, že stále nie je úplne jasné, koľko ich máme prijímať.

Odpoveď ešte viac komplikuje skutočnosť, či hovoríme o bežnej populácii, o rekreačnom športovcovi alebo o profesionálnych športovcoch.

Kým Britská nadácia pre výživu pri bežnej populácii hovorí o 0,75 gramoch na kilogram telesnej hmotnosti, u športovcov sa odporúča podstatne vyššie množstvo.

Obezitológ Peter Minárik pre Denník N povedal, že trénovaní a športujúci ľudia s vyšším výdajom energie môžu mať zvýšený príjem na 1,2 až 1,7 gramu. Táto odchýlka je však pomerne veľká.

Koľko bielkovín by teda mali prijímať aktívni športovci s cieľom maximalizovať svalové prírastky, zmeniť kompozíciu tela či spaľovať tuky?

Možnú odpoveď naznačuje práve spomínaná štúdia.

Ak jej zistenia zjednodušíme, môžeme tvrdiť nasledovné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie