Denník N

Spáľte ich, hovorí republikánsky politik. Očkovacie preukazy spustili v USA ďalšiu kultúrnu vojnu

Vlastnú verziu očkovacích preukazov spustil štát New York. Foto - TASR/AP
Vlastnú verziu očkovacích preukazov spustil štát New York. Foto – TASR/AP

V Izraeli potvrdenia o očkovaní ľuďom otvorili cestu do reštaurácií či na koncerty, v EÚ by covid pasy mali v lete uľahčiť cestovanie. Rýchle tempo očkovania otvorilo debatu o výhodách pre zaočkovaných aj v USA, tam však federálna vláda zavádzať očkovacie preukazy nechce.

Aspoň prvú dávku vakcíny proti covidu už dostala polovica dospelých ľudí v Spojených štátoch. V záujme bezpečnosti aj rýchlejšieho otvárania ekonomiky preto niektoré firmy alebo univerzity žiadajú, aby sa zaočkovaní vedeli rýchlo preukázať špeciálnym potvrdením. Viacerí politici sú proti a podobne ako pri nosení rúšok, tak aj pri tejto téme delenie vedie najmä po straníckej línii.

New York Times to označil za ďalšiu veľkú bitku v rámci kultúrnej vojny.

Republikánski guvernéri v Texase a na Floride očkovacie preukazy vyslovene zakazujú. Celonárodný systém však nechce ani Biely dom. Ten ľudí vyzýva, aby sa čo najskôr zaočkovali, no či to bude podmienkou napríklad na vstup do reštaurácie či na hokejový štadión, necháva na súkromný sektor.

V New Yorku už fungujú

Ako pri rúškach, tak aj teraz sa proti očkovacím preukazom ozývajú najmä konzervatívnejší politici, ktorí to vnímajú ako zásah do slobody Američanov. Senátor Rand Paul, ktorý už o koronavíruse šíril viaceré nepravdivé správy, takéto plány nazval vakcínovým fašizmom.

„Ak sa pokúsia dať vám očkovacie preukazy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Svet

Teraz najčítanejšie