Denník N

Choďte skôr spať a ráno sa najedzte – ôsmaci a deviataci sú späť v škole, mnohí o hlavu vyšší

Základná škola v Novosade v okrese Trebišov 19. apríla 2021. Foto – TASR
Základná škola v Novosade v okrese Trebišov 19. apríla 2021. Foto – TASR

Dôležité bude pre fungovanie škôl testovanie, minister školstva Branislav Gröhling z SaS hovorí aj o nosových testoch dvakrát do týždňa.

„Museli sme ich až napomínať, aby sa toľko neobjímali a dodržiavali odstupy,“ opisuje s úsmevom prvý deň ôsmakov a deviatakov Dana Kmeťová, zástupkyňa riaditeľky Súkromnej základnej školy Česká v Bratislave. Do školy sa im vrátilo asi 88 percent detí v tejto vekovej kategórii.

Tieto ročníky boli zatvorené od konca októbra a po takom dlhom čase sa žiaci potrebujú vyrozprávať. Niektoré deti si zase zo zatvorených škôl alebo z pandémie nesú depresie alebo traumy.

Od pondelka sa do škôl vrátili ôsmaci a deviataci na celom Slovensku a pridali sa tak k žiakom 1. až 4. ročníka a škôlkarom. Od nasledujúceho pondelka by sa do škôl mohli vrátiť aj žiaci 5. až 7. ročníka. Platiť to bude len v tých najlepších okresoch podľa covid automatu, ktoré budú v červenej či ružovej farbe.

Učitelia teraz nemôžu žiakov najbližšie dva týždne skúšať, ani im dávať písomky. Do školy nemusia nosiť respirátor, stačí im rúško a negatívny antigénový test. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že aj u nás sa budú deti testovať dvakrát týždenne krátkymi nosovými testami tak ako v Česku či Rakúsku.

Školy riešia aj traumy detí zo straty blízkych

Deväťročné dievčatko v základnej škole v Gelnici hneď na úvod prvej hodiny povedalo svojej učiteľke a spolužiakom, že jej na covid zomrel otec. „Hneď ráno sa o tom celá trieda rozprávala. Nemôžete sa tváriť, že sa to detí netýka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie