Denník N

Minister obrany Naď: Rusi z Vrbětíc mohli byť aj na Slovensku (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister obrany Jaroslav Naď hovorí, že ruskí agenti Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga mohli byť aj u nás. „Dosť intenzívne operovali po celej Európe a bolo by skôr prekvapením, keby na Slovensku neboli.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Česká republika cez víkend oznámila, že existuje dôvodné podozrenie o tom, že za výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 stála ruská tajná služba. Podľa jednej z verzií tak chcela zabrániť dodávke zbraní na Ukrajinu. Ako následok doterajšieho vyšetrovania Česi vyhostili 18 ruských diplomatov. Vo Vrběticiach zomreli aj dvaja civilisti. Bol to teroristický útok?

Na túto otázku musia primárne odpovedať naši českí priatelia. Vzhľadom na to, že ide o bezprecedentné diplomatické riešenie, bolo vyhostených 18 príslušníkov pravdepodobne spravodajských služieb, ktorí mali diplomatické krytie na ruskej ambasáde v Prahe, tak som presvedčený, že Česká republika by nepristúpila k takému kroku, keby si nebola istá svojím vyšetrovaním, ktoré prebiehalo niekoľko rokov. Pokiaľ sa tie informácie potvrdia, nemám dôvod im neveriť, tak prišlo k zabitiu dvoch nevinných ľudí, ktorí pracovali v skladoch. Samozrejme, v tomto prípade by mohlo ísť aj o akt štátneho terorizmu. Vzhľadom na informácie, ktorými disponujem, sa prikláňam k tomu, že hodnotenie zo strany Českej republiky je adekvátne.

Nie je to už vojenský útok?

Nuž, áno, pokiaľ by sa potvrdilo, že za tým stála ruská vojenská tajná služba, ako to aj vyzerá, išlo by o akt

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Ruskí špióni

Slovensko

Teraz najčítanejšie