Denník N

Panel európskych futbalových novinárov o Superlige: Ďalší krok je zápas v Šanghaji s koncertom Beyoncé cez prestávku

Foto - archív respondentov, koláž - N
Foto – archív respondentov, koláž – N

Denník N oslovil štyroch zahraničných novinárov: zástupcov anglickej Premier League, talianskej Serie A a aj novinárov z Belgicka a Holandska, krajín, ktorých popredné kluby môžu na plánovanú revolúciu vo futbale doplatiť. Čo si myslia o Superlige, ktorej založenie v nedeľu večer oznámilo dvanásť popredných európskych klubov?

Spýtali sme sa ich štyri otázky:

1. Čo si myslíte o Superlige? Zmení spôsob, akým budete vnímať futbal? Myslíte si, že projekt môže byť úspešný?

2. Ide Superliga podľa vás proti základným hodnotám futbalu?

3. Prekvapuje vás takýto vývoj alebo je to logické vzhľadom na vývoj moderného futbalu aj finančné problémy popredných klubov?

4. Je to dobré alebo zlé pre futbal?


Gaetano Mocciaro

Taliansko (Tuttomercatoweb.com)

1. Podľa mňa sa už pred európskou ligou nedalo ujsť, najmä, keď sa pozrieme na smiešnu úroveň takmer všetkých národných líg. Liga majstrov už sama prispela k zabitiu súťaživosti prostredníctvom Financial Fair Play a bohatých odmien, ktoré spravili z bohatých ešte bohatších, ako sú všetci ostatní. V Taliansku Juventus vyhral deväť rokov po sebe, nikto sa mu poriadne nepriblížil a chápem, prečo klub ako Juventus už nemá záujem hrať proti Crotone či Spezii, ale chce súperiť s Realom Madrid a Manchestrom United. Ale dúfal som, že sa nájde nejaký systém, aby sa do takej súťaže mohol zapojiť každý. Povedal by som, že som skôr očakával európsku Seriu A, Seriu B a Seriu C s mechanizmami postupu a zostupu, podobne ako v národných ligách. Bolo by to logickou evolúciou už aj tak maximálne globalizovaného futbalu. Podľa mňa uzavretá súťaž je nechutnosťou, lebo ničí koncept súťaže. Ďalším krokom bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Superliga

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie