Denník N

Novinky vo výskume Sputnika V? Stále máme viac PR ako dát

Adenovírusová ruská vakcína Sputnik V, ktorej prvá dávka dorazila na Slovensko 1. marca 2021. Foto – TASR
Adenovírusová ruská vakcína Sputnik V, ktorej prvá dávka dorazila na Slovensko 1. marca 2021. Foto – TASR

Aby Sputnik dosiahol 91,6-percentnú účinnosť, ako deklaruje v Lancete, musí byť prvá dávka očkovania iná než druhá. Či máme v slovenských skladoch obe v rovnakom pomere, nie je jasné.

Tak ako väčšina protivírusových očkovacích látok je aj Sputnik dvojdávkovou vakcínou. Na rozdiel od vakcín Pfizeru-BioNTechu, Moderny či AstraZenecy však nie je látka v oboch dávkach rovnaká.

Najprv dostane človek dávku, v ktorej je nosičom genetickej informácie pre imunitný systém (takzvaným vektorom) ľudský adenovírus číslo 26 (poradové číslo označujúce jeho podtyp).

Po troch týždňoch ide na preočkovanie, v druhej dávke je však vektorom ľudský adenovírus číslo 5.

Ide teda v podstate o dve odlišné vakcíny, čo má svoje výhody aj nevýhody.

„Použitie rovnakého adenovírusu v oboch dávkach môže viesť k tomu, že si telo vyvinie imunitnú odpoveď voči vektoru. Pri podaní druhej dávky ho potom zničí. Dva rozličné vektory zvyšujú šancu na lepšiu imunitnú odpoveď,“ píše vedecký magazín BMJ (British Medical Journal) v nedávno publikovanom článku, ktorý rozoberá ruskú vakcínu.

Druhé „vozidlo“ tak imunitný systém nezničí skôr, než donesie bunkám informáciu o novom koronavíruse. Aj na základe tohto dizajnu Sputnik V pravdepodobne dosiahol v klinickom skúšaní účinnosť 91,6 percenta.

Máme na Slovensku obe dávky?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie