Denník N

Kollár vstupuje do Spolu: Matovič svojich najbližších z OĽaNO oberá o politickú budúcnosť (+ video a podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stále verím, že v istom bode budú ľudia z OĽaNO schopní Matoviča zastaviť a vytlačiť z vládnej koalície, vraví poslanec Miroslav Kollár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miroslav Kollár je poslanec parlamentu a primátor Hlohovca. V polovici februára opustil koalíciu aj stranu Za ľudí, teraz vstupuje do mimoparlamentnej strany Spolu. V rozhovore hovorí:

  • prečo si vybral stranu s 0,8-percentnými preferenciami,
  • prečo Spolu a nie napríklad Progresívne Slovensko,
  • či môžu za ním ísť aj ďalší ľudia zo Za ľudí, alebo aj z OĽaNO,
  • prečo si dnes už nemyslí, že vláda môže dovládnuť,
  • ale aj o testovaní a očkovaní v regiónoch.

Sú to takmer presne dva mesiace, keď sme sa s vami zhovárali preto, lebo ste vystupovali zo strany Za ľudí. Tentoraz spolu hovoríme preto, lebo do nejakej strany vstupujete – konkrétne je to strana Spolu. Celkom to striedate, nie?

Nemyslím si. V mojom politickom živote je to zatiaľ len druhá strana, čo je na slovenské pomery ešte stále celkom konzervatívne číslo. Ale žarty bokom. Do veľkej politiky som vošiel možno tou ľahšou cestou, cez stranu Andreja Kisku. V čase, keď som do nej vstupoval, sa zdalo, že pôjde o široký stredový projekt, ktorý môže zásadným spôsobom ovplyvniť dianie v krajine – aj preto, že mal na čele bývalého prezidenta s jeho volebným potenciálom. Nakoniec sa ukázalo, že sme sa síce dostali do parlamentu, ale náš výtlak bol pomerne limitovaný.

A ešte ste aj prišli o lídra.

Andrej Kiska sa z politiky nakoniec stiahol a zrazu som sa ocitol v strane Veroniky Remišovej, do ktorej som teda nevstupoval. No väčším problémom – a aj dôvodom, prečo som sa ocitol mimo strany Za ľudí aj koalície – bol spôsob, ako sme my ako vládna koalícia nezvládali vládnutie. Odvíjalo sa to od Igora Matoviča, čo bol hlavný dôvod môjho odchodu.

V mojom veku som išiel do politiky s tým, že nie je mojou ambíciou presedieť štyri roky v parlamente, ale  reálne aj niečo presadiť a zmeniť k lepšiemu. Preto si myslím, že dnes je čas pripravovať sa na pomatovičovskú alternatívu – nielen proti mafii a extrémizmu, ale po aktuálnej skúsenosti aj proti nekompetentnému antisystémovému populizmu. Za dva mesiace od môjho odchodu z koalície som sa dostatočne zorientoval v tom, čo je najvhodnejšia platforma, na ktorej sa môže táto alternatíva tvoriť.

Prečo sa človek rozhodne vstúpiť do strany, ktorú by podľa posledného aprílového Focusu volilo 0,8 percenta ľudí – a, ak by som chcel veľmi rýpať, tak by som dodal, že tento výsledok je dvojnásobkom jej výkonu z februára, keď Focus strane Spolu nameral preferencie na úrovni 0,4 percenta?

Keby som chcel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Hegerova vláda

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie