Denník N

Vedec z SAV: Očkovanie výrazne znižuje riziko úmrtia a ťažkého priebehu covidu, ak sa človek infikuje

Norbert Žilka je neuroimunológ a vedecký riaditeľ biotechnologickej spoločnosti Axon Neuroscience. Zdroj – archív N. Z.
Norbert Žilka je neuroimunológ a vedecký riaditeľ biotechnologickej spoločnosti Axon Neuroscience. Zdroj – archív N. Z.

Infekcie po očkovaní sú zriedkavé, ľudia majú bezpríznakový alebo ľahší priebeh, klesá počet hospitalizácií aj úmrtí.

Viaceré zahraničné i domáce médiá písali v týchto dňoch o prípadoch, keď sa ľudia nakazili covidom, hoci sa proti ochoreniu očkovali. Vzbudzujú tak mylný dojem, že očkovanie je zbytočné, lebo vakcína (dostatočne) nechráni.

Napríklad dezinformačný portál Zem a vek sa odvoláva na prípad muža, ktorý sa v New Jersey zaočkoval proti covidu vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (vyžaduje len 1 dávku), napriek tomu sa nakazil a museli ho hospitalizovať.

Jeho dcéra poznamenala: „Prežili sme celý rok bez vakcíny, robili sme to, čo od nás chceli – dodržiavali sme sociálny dištanc, umývali si ruky, nosili ochranu dýchacích ciest a nikto z nás túto chorobu nedostal. Teraz sa otec zaočkoval a dostali sme ju takmer všetci. Je to šialené a potrebujeme odpovede.“

V tomto texte sme sa pokúsili práve také odpovede poskytnúť. Vysvetlíme, ako sa počíta efektivita vakcíny, povieme, prečo sa po očkovaní nemusí vytvoriť plná imunita a zverejníme aj údaje úradu verejného zdravotníctva o pozitívnych prípadoch na nový koronavírus po očkovaní.

Ako sa vypočíta účinnosť

Na Slovensku sa v tejto chvíli používajú tri schválené vakcíny od Pfizeru-BioNTechu, Moderny a AstraZenecy. Plnú imunitu poskytujú zhruba dva týždne po podaní druhej dávky.

Ich účinnosť bola podľa klinických štúdií 95 percent (Pfizer-BioNTech), 94 percent (Moderna) a 76 percent (AstraZeneca, klinická štúdia z USA, Peru a Čile).

Ako sa účinnosť vakcíny vypočíta a čo vlastne znamená?

Na ilustráciu si vypožičajme údaje z klinickej štúdie Pfizeru zverejnené v decembri 2020 v lekárskom magazíne NEJM. Do experimentálnej skupiny zaradili 21 720 ľudí, z nich sa koronavírusom nakazilo osem osôb. V kontrolnej – takmer rovnako veľkej – skupine, kde sa podávalo placebo, sa vyskytlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie