Denník N

Pravda ako progresívna hodnota 

Čo každého nepriateľa vzdelaného a inovatívneho obnoveného Slovenska demaskuje, bude hrdosť na vlastnú „vychytralosť“.

Autor je teológ, člen strany Progresívne Slovensko

Pri varení deťom na homeschoolingu a dospelým na home office ma pred pár týždňami zaskočil telefonát dobrej známej zo sveta vzdelávania. Je to zrelá a múdra žena, prírodovedkyňa s veľkým srdcom a mysľou. Veľmi si ju vážim. Úplne nahnevane reagovala na moje kritické a – uznávam – dosť prísne vyjadrenie ohľadom toho, ako sa jeden minister životného prostredia manipulatívne snažil vysvetliť, že ak odstúpi Igor Matovič, padne vláda, budú predčasné voľby a vráti sa mafia. Tento príbeh strašenia verejnosti máme v živej pamäti.

Všetci sme si pamätali aj rekonštrukciu Ficovej vlády. Vieme, že predčasné voľby sa nekonali, vláda dovládla celé funkčné obdobie. Teraz vidíme aj pokračovanie poplašnej prognózy o odchode Igora Matoviča z kresla premiéra. Všetky prognózy o tom, ako sa po odchode Matoviča z kresla premiéra zrúti Slovensko do anarchie, sa ukázali ako falošné.

Radšej hlupák ako klamár

Poslanec Kremský sa snažil vysvetliť dokonca na základe ústavy, ako odstúpenie šéfa vlády bude znamenať bezvládie. Nakoniec prijal radšej to, že je nekompetentný, ako to, že od začiatku klamal. Ťažko si vyberať. Po šiestich hymnách a demisiách odstúpil aj Igor Matovič. Bola zostavená nová vláda. Všetko ide ďalej. Scenár návratu mafie sa nenaplnil. Moje pošramotené kamarátstvo sa hádam zotaví. Musíme si s kamoškou zavolať. Sľúbili sme si prechádzku. To už však nie je predmetom tohto textu. Pokúsim sa vysvetliť, že som jej strachu rozumel, ale mal som iný názor.

Chcel by som sa pozastaviť pri tom, prečo sa pravda a úcta k nej ukazuje ako nepopulárna, hoci to je tradičná takpovediac evanjeliová hodnota.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie