Denník N

Ani pandémia neoslobodzuje Matoviča od povinnosti postupovať podľa zákona

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

To, že predseda vlády vie o ministrovej ceste do zahraničia, je v poriadku. Lenže informovanie premiéra nenahrádza povinnosť.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej

Schvaľovanie zahraničných pracovných ciest členov vlády je povinnosťou podľa zákona č. 575/2001 o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Konkrétne § 39 hovorí, že vláda schvaľuje „zahraničné cesty predsedu vlády, podpredsedov vlády, ministrov, štátnych tajomníkov a predsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vedúceho Úradu vlády Slovenskej republiky“.

Požiadať vládu o súhlas so zahraničnou cestou tak nie je vec názoru či dobrého zvyku, ale povinnosť daná zákonom. Môže sa, samozrejme, vyskytnúť nutnosť nečakaných a neplánovaných zahraničných pracovných ciest, preto je zvykom, že vláda v takom prípade schvaľuje cesty dodatočne.

Má to svoj racionálny politický dôvod. Tým, že vláda ako kolektívny orgán dáva svoj súhlas, nielen potvrdzuje smerovanie vládnej politiky reprezentované aj prostredníctvom zahraničných ciest, ale zároveň zabraňuje svojvoľnému konaniu jednotlivých jej členov.

Aj v prípade Matovičových zahraničných ciest malo byť povinnosťou postupovať podľa zaužívaného pravidla, t. j. schváliť ich dopredu alebo aspoň ex post. Lenže nie je známe, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie